Dostupni linkovi

Procurili detalji o ogromnoj kampanji ruskog uticaja koja cilja Ukrajinu i EU


Kombinovana slika nekih od lažnih postova na društvenim mrežama generisanih kao dio kampanje dezinformacija povezane sa Agencijom za društveni dizajn sa sjedištem u Moskvi.
Kombinovana slika nekih od lažnih postova na društvenim mrežama generisanih kao dio kampanje dezinformacija povezane sa Agencijom za društveni dizajn sa sjedištem u Moskvi.

Gomila procurilih dokaza iz ruske kampanje dezinformacija otkriva kako je Moskva nastojala da diskredituje Ukrajinu i zapadne vlade koje je podržavaju, istovremeno pokušavajući da pojača podršku krajnje desnim političkim partijama u Evropskoj uniji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Dokumenti do kojih je došao konzorcijum evropskih medija dostavljeni su Schemes, istraživačkoj jedinici Ruskog servisa RSE, ističu interno poslovanje Agencije za socijalni dizajn, kompanije sa sjedištem u Moskvi za koju Sjedinjene Države kažu da je vodila propagandnu kampanju po nalogu Kremlja.

Kampanja je uključivala raznovrsnu mješavinu memova, falsifikovanih video snimaka i vladinih dokumenata, kao i mrežu web-sajtova koji imitiraju legitimne medijske kuće širom Evrope kako bi širili lažne priča koje imaju za cilj podrivanje zapadne podrške Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022.

U evidenciji se navodi da je jedan mem koji ocrnjuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a koji je na platformi X podijelio vlasnik ove društveme mreže i milijarder Elon Musk, i koji je podijeljen dalje 86.000 puta, bio kreacija Agencije za društveni dizajn.

Zapise koji su procurili, od kojih su neki objavljeni u septembru kao dio američke optužnice, prvo su dobili njemački mediji Sueddeutsche Zeitung, NDR i WDR, koji su zatim podijelili dokumente sa Istraživačkom jedinicom Ruskog servisa RSE i nekoliko drugih novinskih organizacija. Dostavio ih je anonimni izvor koji je rekao novinarima da je Agencija za društveni dizajn hakovana.

Agenciju za društveni dizajn vodi Ilja Gambašidze, koji je u martu zajedno sa kompanijom i njenim saradnicima pogođen američkim sankcijama zbog uticaja kompanije, nazvane Doppelganger (Dvojnik).

Gambašidze nije odgovorio na upite za komentar do objavljivanja ovog teksta.

Američke vlasti, koje su ranije ovog mjeseca zaplijenile 32 internet domena povezana sa Doppelgangerom, rekle su da je napore nadgledao Sergej Kirijenko, visoki zvaničnik Kremlja i čovjek od povjerenja predsjednika Vladimira Putina.

U video prezentaciji koja se nalazi među procurelim zapisima, Gambašidze se obraća kameri noseći kapuljaču na kojoj su natpisi "Ruske ideološke trupe" i "komandant specijalnih snaga".

Prema video prezentaciji, Gambašidzeov tim je od januara do aprila ove godine proizveo 39.899 sadržaja, uključujući više od 30.000 "postova", više od 4.600 video snimaka i video memova i oko 1.500 članaka.

Među njima je i lažna priča koja izgleda kao da ju je objavio njemački list Bild tvrdeći da su ukrajinske izbjeglice u Njemačkoj, pokušavajući da zapale rusku zastavu, zapalile dom Nijemaca koji su im pružili utočište.

Operacija uticaja, otkrila je Istraživačka jedinica Ruskog servisa RSE, takođe je proizvela falsifikovane dokumente ukrajinske vlade, uključujući falsifikovanu naredbu koju je navodno izdao najviši vojni komandant zemlje, general-pukovnik Aleksandar Sirski, kojom se predaja ukrajinskog vojnog osoblja izjednačava sa izdajom.

General-pukovnik Oleksandr Sirski imenovan je za najvišeg vojnog oficira Ukrajine ranije ove godine.
General-pukovnik Oleksandr Sirski imenovan je za najvišeg vojnog oficira Ukrajine ranije ove godine.

Navedena svrha falsifikata, prema evidenciji koja je procurila, bila je da "diskredituje vojno-političko rukovodstvo Ukrajine i demorališe oružane snage".

Operacija uticaja je takođe ciljala na politički pejzaž Evrope, uključujući izbore za Evropski parlament u junu, sa ciljem da se pomogne desničarskim snagama koje bi promovisale proruske narative, pokazuju procureli zapisi.

Jedan dokument predlaže "sprovođenje složene kontra-kampanje protiv liberalnih globalista, njihove platforme i istaknutih predstavnika", uključujući predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen, sa primarnim fokusom na Njemačku, Francusku, Španiju, Italiju i Poljsku.

Plan je uključivao napore da se "liberali i globalisti" prikažu kao raspirivači straha, uključujući i mogući ruski napad na EU; da prikaže podršku LGBT pravima kao štetnu po mentalno zdravlje djece; da podstakne nezadovoljstvo zbog visoke inflacije i nezaposlenosti; i da optuži "globaliste EU" da pokušavaju da transformišu Evropu u "totalitarni vojni logor poput Ukrajine".

Dokument koji detaljno opisuje strategiju Agencije za socijalni dizajn za uticaj na evropske izbore, uključujući jačanje podrške strankama krajnje desnice.
Dokument koji detaljno opisuje strategiju Agencije za socijalni dizajn za uticaj na evropske izbore, uključujući jačanje podrške strankama krajnje desnice.

Zapisi takođe pokazuju operaciju uticaja koja je nastojala da poveća šanse na izborima njemačke stranke krajnje desnice stranke Alternativa za Njemačku (AfD) i francuskog desničarskog Nacionalnog okupljanja.

Jedan od navedenih ciljeva bio je da više od polovine njemačkih građana "ne želi da žrtvuje svoje blagostanje zarad pobjede nad Rusijom" i promoviše narativ da Sjedinjene Države koriste Njemačku u ekonomskom i hibridnom ratu protiv Rusije.

Operacija je takođe bombardovala ukrajinske državne institucije i medije komentarima preko onlajn mreže botova koja je proizvela skoro 34 miliona komentara od januara do aprila, prema jednom internom dokumentu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG