Dostupni linkovi

Velika Britanija odbacila ruske tvrdnje da su digli u zrak plinovod Sjeverni tok


I Švedska i Danska zaključile su da su četiri curenja na Sjevernom toku 1 i 2 uzrokovana eksplozijama, ali nisu rekli ko bi mogao biti odgovoran.
I Švedska i Danska zaključile su da su četiri curenja na Sjevernom toku 1 i 2 uzrokovana eksplozijama, ali nisu rekli ko bi mogao biti odgovoran.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su pripadnici Britanske mornarice prošli mjesec raznijeli plinovod Sjeverni tok, izravno optuživši NATO članicu za sabotažu ključne ruske infrastrukture.

Ministarstvo obrane nije dokazima potkrijepilo svoju tvrdnju.

"Prema dostupnim informacijama, pripadnici jedinice Britanske mornarice sudjelovali su u planiranju, pripremi i provođenju terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra ove godine - raznijevši plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2", reklo je ministarstvo.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) saopštilo je da Rusija "pronosi lažne tvrdnje epskih razmjera."

"Kako bi umanjilo svoje katastrofalno vođenje ilegalne invazije na Ukrajinu, rusko ministarstvo obrane pribjegava širenju lažnih tvrdnji epskih razmjera", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane."

"Ova najnovija izmišljena priča govori više o raspravama unutar ruske vlasti nego o Zapadu", dodao je.

Rusija nikad ranije nije iznijela konkretne dokaze ko je odgovoran za štetu nanesenu plinovodima, koji su bili najveća ruta kojom se Europa opskrbljivala ruskim plinom.

Kremlj je ponavljao da su optužbe o ruskoj odgovornosti za štetu na plinovodima "glupe" te su ruski dužnosnici govorili da je Washington imao motiv jer želi Europi prodavati više ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Sjedinjene Države su porekle umiješanost.

Bez pružanja dokaza, Rusija je optužila britanske trupe i da su bile umiješane u ukrajinski "masovni" napad dronom u subotu 29. oktobra, piše BBC.

U napadu je korišteno devet dronova na Crnomosku flotu u krimskom lučkom gradu Sevastopolju, oštetivši jedan ratni brod, rekao je visoki zvaničnik.

Ukrajina nije komentarisala.

Subotnji napad dolazi u trenutku kada ukrajinske trupe uspješno preuzimaju teritoriju koju su okupirali Rusi.

Rusija je odgovorila pokretanjem velikih napada na ukrajinsku infrastrukturu, posebno na energetsku mrežu zemlje.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja kojeg je postavila Rusija, rekao je da je ruska mornarica odbila najnoviji napad - "najmasovniji" na grad od kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru.

On je rekao da su sve bespilotne letjelice (UAV) oborene i da nije oštećena nikakva "civilna infrastruktura."

Najmanje jedno plovilo je zadobilo manju štetu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"U toku odbijanja terorističkog napada na spoljni put Sevastopolja, upotrebom mornaričkog naoružanja i mornaričke avijacije Crnomorske flote uništena su četiri marinska bespilotna vozila, još tri uređaja su uništena na unutrašnjem putu", navodi se u saopštenju.

Rusija je takođe tvrdila da su brodovi na meti u subotu ujutro bili uključeni u osiguravanje "koridora za žito" u sklopu međunarodne inicijative za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka.

Sporazum, uz posredovanje UN-a i Turske, omogućio je Ukrajini da nastavi svoj izvoz žitarica iz Crnog mora, koji je bio blokiran kada je Rusija napala zemlju. O tome je lično pregovarao generalni sekretar UN-a i slavio se kao velika diplomatska pobeda koja je pomogla da se ublaži globalna kriza hrane.

No, Rusija se žali da je njen vlastiti izvoz još uvijek ometan, i ranije je sugerisala da možda neće obnoviti sporazum.

Kijev je posljednjih dana optužio Moskvu da namjerno odlaže prolaz brodova, stvarajući red od više od 170 plovila.

Sevastopolj je najveći grad na Krimu, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Ruska Crnomorska flota je prethodno bila na meti ukrajinskih snaga u aprilu ove godine kada je njen vodeći brod, krstarica Moskva, potopljen. Raketna krstarica sa 510 posade predvodila je ruski pomorski napad na Ukrajinu, a njeno potonuće bilo je veliki simbolični i vojni udarac.

A posljednjih sedmica, dom flote na poluostrvu Krim bio je na udaru ukrajinskih snaga.

Ranije ovog mjeseca dogodila se eksplozija na Krimskom mostu - ključnom simbolu ruske aneksije Krima.

U eksploziji su poginule tri osobe, saopštili su ruski istražitelji.

XS
SM
MD
LG