Dostupni linkovi

Rusija traži izuzeće od sankcija za državnu banku u pregovorima o žitu u Ukrajini


Ruski povratak sporazumu 2. novembra uslijedio je nakon posredovanja Turske
Ruski povratak sporazumu 2. novembra uslijedio je nakon posredovanja Turske

Rusija želi da Zapad ublaži ograničenja državnoj banci Rosselkhozbank kako bi se olakšao ruski izvoz žitarica. Ovo za Reuters navode četiri izvora upoznata sa zahtjevom iznesenim tokom pregovora o produženju sporazuma o isporuci hrane iz Ukrajine.

Moskva je krajem oktobra suspendovala svoje učešće u crnomorskom koridoru žitarica, ali se ponovo pridružila nakon četiri dana, ublažavajući strah od daljih poremećaja u izvozu žitarica od ključnog dobavljača Ukrajine u vrijeme velike globalne inflacije hrane.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin zadržao je pravo Rusije da ponovo zaustavi sporazum uz posredovanje Ujedinjenih nacija, dok šef UN-a Antonio Guterres podstiče Moskvu da pristane na produženje dogovora nakon što istekne 19. novembra.

Rusija nije javno iznijela svoje zahtjeve osim poziva da se deblokira rusko đubrivo zaglavljeno u evropskim lukama i skladištima i nastavi izvoz amonijaka.

Četiri izvora, koja su ostala anonimna zbog osetljivosti teme, rekli su da Rusija traži od zapadnih zemalja da dozvole državnom zajmodavcu Rosselkhozbanci da obnovi svoje odnose sa bankama uprkos zapadnim sankcijama.

To bi omogućilo banci, koja do sada nije imala značajnu ulogu u međunarodnoj trgovini žitom, da obrađuje plaćanja za rusko žito i druge namirnice, dodala su dva izvora. Prije najnovijih sankcija, takva plaćanja su obavljale međunarodne banke i podružnice drugih ruskih banaka u Švicarskoj.

Izvori nisu naveli da li je i kakav odgovor Rusija dobila na ove prijedloge.

Izvor iz UN-a, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da se o olakšavanju plaćanja ruske hrane i đubriva preko Rosselkhozbanke razgovara sa Evropskom unijom i drugim stranama.

Rusija je saopštila da sankcije uvedene nakon početka, kako oni kažu “specijalne vojne operacije u Ukrajini”, otežavaju proces plaćanja i pristup brodovima, osiguranju i lukama za ruske trgovce žitom i đubrivom, iako je hrana izuzeta.

UN je saopštio da "ostaju posvećeni uklanjanju preostalih prepreka izvozu ruske hrane i đubriva".

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova i Rosselkhozbank nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Glasnogovornik Evropske komisije rekao je da su sankcije EU osmišljene tako da ne ciljaju na trgovinu ruskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima i da uključuju izuzeća tamo gdje ima svrhe.

"Rusija koristi hranu kao ratno oružje i ovo je još jedna manipulacija činjenicama i širenje dezinformacija", rekao je portparol, ne želeći da bude imenovan. "Pozivamo sve strane da obnove sporazum."

Moskva je saopćila da njena saglasnost za produženje sporazuma o crnomorskom žitu zavisi od podrške sopstvenom izvozu žitarica i đubriva. Rusija je veliki poljoprivredni proizvođač i najveći svjetski izvoznik pšenice.

Ruski povratak sporazumu 2. novembra uslijedio je nakon posredovanja Turske, koja je zajedno uz Ujedinjene nacije pomogla da se sporazum postigne.

Ukoliko bi zahtjev Rusije bio odobren, uloga Rosselkhozbanke u ruskoj trgovini žitom mogla bi se značajno povećati.

Ukrajina, jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, bila je prinuđena da obustavi skoro sve isporuke nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju 24. februara.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG