Dostupni linkovi

Sud u Moskvi osudio francuskog istraživača na tri godine zatvora


Laurent Vinatier ulazi u sudnicu, Moskva, Rusija, juni 2024.
Laurent Vinatier ulazi u sudnicu, Moskva, Rusija, juni 2024.

Sud u Moskvi osudio je francuskog istraživača Laurenta Vinatiera na tri godine zatvora jer je nezakonito prikupljao informacije o vojnim pitanjima.

Vinatier, koji je uhapšen u Moskvi u junu, ranije je priznao krivicu, što je pripremilo teren za brzo suđenje bez detaljnog ispitivanja dokaza.

Pritvaranja na osnovu optužbi za špijuniranje i prikupljanje osjetljivih podataka postala su sve češća u otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Njegovo hapšenje uslijedilo je kada su se napetosti između Moskve i Pariza rasplamsale nakon komentara francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti raspoređivanja francuskih trupa u Ukrajini.

Ruske vlasti optužile su Vinatiera da se nije registrovao kao "strani agent" dok je prikupljao informacije o ruskim "vojnim i vojno-tehničkim aktivnostima" koje bi mogle biti iskorištene na štetu bezbjednosti zemlje.

Predsjedavajuća sutkinja Natalija Čeprasova je odbacila molbu odbrane Laurenta Vinatiera da bude novčano kažnjen umjesto zatvorske kazne. Njegov pravni tim najavio je žalbu.

XS
SM
MD
LG