Dostupni linkovi

Rusko-izraelski novinar izjavio da mu je zabranjen ulaz u Srbiju


Roman Perl nije pušten u Srbiju nakon sletanja na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu
Roman Perl nije pušten u Srbiju nakon sletanja na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu

Roman Perl, rusko-izraelski novinar angažovano na zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa "Current time – Aktuelnosti", izjavio je da mu je zabranjen ulazak u Srbiju na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

Kako je ispričao Glasu Amerike, po sletanju u srpsku prestonicu u subotu 8. juna, zaustavljen je na pasoškoj kontroli.

Posle osam sati čekanja - uručeno mu je rešenje o zabrani ulaska u zemlju u kom se navodi da bi njegovo prisustvo na teritoriji Srbije predstavljalo bezbednosni rizik, nakon čega je otputovao sa beogradskog aerodroma.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na hitan upit Radija Slobodna Evropa za komentar, kao ni na upit Glasa Amerike.

Roman je u svojoj izjavi zabranu ulaska u Srbiju povezao sa prošlogodišnjom posetom Beogradu, kada je snimao dokumentarac o Srbiji i ruskoj agresiji u Ukrajini.

"Jedan od sagovornika je razvio ukrajinsku zastavu u blizini ambasade Rusije. Posle toga prišli su nam pripadnici Žandarmerije koji su nam preneli da su ih iz ambasade pozvali da nas uklone odatle. Odveli su nas u policijsku stanicu. Tamo smo proveli nekoliko sati i zatim nam rekli da smo slobodni", rekao je Perl.

On je dodao da tom prilikom nije bio optužen ni za kakvo krivično delo niti je vođen bilo kakav postupak protiv njega.

Perl je 2021. u Rusiji označen kao strani agent, s obzirom na to da je radio za Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike.

Ruski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) je 2017. stavljen na listu stranih agenata, a u februaru 2024. godine proglašen je za "nepoželjnu organizaciju" u Rusiji, čime im je praktično zabranjen rad u toj zemlji, a svako ko sarađuje sa RSE je izložen potencijalnom krivičnom gonjenju.

U najmanje dva slučaja, vlasti Srbije su ruskim državljanima koji se protive napadu Rusije na Ukrajinu, oduzimale boravišnu dozvolu.

U obrazloženju tih odluka navođeno je da, kako je precizirano, ima bezbednosnih smetnji za njihov ostanak u Srbiji.

Mere protiv ruskih državljana počele su nakon što je tadašnji šef obaveštajne agencije Aleksandar Vulin stavljen na američku "crnu listu" 2023. zbog, pored ostalog, bliskosti sa Putinovim režimom.

'U Rusiji nema ničeg za nas': Porodici preti proterivanje iz Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00
XS
SM
MD
LG