Dostupni linkovi

Moskva odbacila tvrdnje Washingtona da razvija svemirske nuklearne kapacitete


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i šef države Vladimir Putin u Moskvi, Rusija, 20. februara 2024.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i šef države Vladimir Putin u Moskvi, Rusija, 20. februara 2024.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je rekao da se Moskva protivi raspoređivanju nuklearnog naoružanja u svemir, a njegov ministar odbrane odbacio je američke tvrdnje da Rusija to planira učiniti.

Neimenovani izvor je prošle sedmice rekao Reutersu da Washington posjeduje nove informacije u vezi s ruskim nuklearnim kapacitetima te da Moskva pokušava razviti oružje koje bi se koristilo iz svemira.

"Naš stav je jasan i transparentan: uvijek smo kategorički bili protiv, a i sad smo protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru", rekao je Putin obraćajući se Sergeju Šojguu, svom ministru odbrane.

"Pozivamo ne samo na poštivanje svih sporazuma koji postoje u ovoj oblasti, nego smo i više puta ponudili jačanje tog zajedničkog cilja", rekao je Putin, referirajući se na sporazume o ograničenju nuklearnog naoružanja.

Putin je naglasio da se ruske aktivnosti u svemiru ne razlikuju od drugih država, pa i Sjedinjenih Država.

Američki izvori su prošle sedmice naveli da Rusija ima nove kapacitete u svemiru, ali nije navedeno više detalja niti su objavljeni ikakvi dokazi.

New York Times je pisao da Rusija pokušava razviti antisatelitsko nuklearno naoružanje.

Šojgu je u utorak rekao kako ne postoje takvi planovi.

"Kao prvo, nema takvih projekata - nuklearnog naoružanja u svemiru. Kao drugo, SAD zna da to ne postoji", kazao je Putinu.

Bijelu kuću je optužio da pokušava zastrašiti zastupnike Kongresa kako bi pristali na slanje dodatnih sredstava Ukrajini, s krajnjim ciljem strateškog poraza Rusije.

XS
SM
MD
LG