Dostupni linkovi

Putin izjavio da se nastavlja 'dijalog' sa SAD o Amerikancima zatvorenim u Rusiji


Prenos godišnje gonferencije za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina, Moskva, 14. decembar 2023.
Prenos godišnje gonferencije za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina, Moskva, 14. decembar 2023.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao zvaničnici SAD i Rusije vode "dijalog" u vezi s oslobađanjem dvojice Amerikanaca koji se trenutno drže u ruskom pritvoru zbog optužbi za špijunažu, što oni čvrsto negiraju.

Putin je tokom godišnje konferencije za štampu u četvrtak rekao da je zamena zatvorenika u kojoj bi bili novinar Volstrit džurnala (The Wall Street Journal) Evan Gerškovič (Gershkovich) i/ili veteran američkih marinaca Pol Velan (Paul Whelan) "komplikovana ", ali se nada da će sporazum biti postignut, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na englesko jeziku.

"Dijalog je u toku. Komplikovan je. Ali odluka mora biti takva da obostrano zadovoljiti sve strane", rekao je on na pitanje o dvojici pritvorenika.

U pitanju koji je postavio novinar Njujork tajms (The New York Times) nisu spomenuti drugi Amerikanci koji su pritvorni u Rusiji, uključujući novinarku Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševu.

Gerškovič je priveden krajem marta u gradu Jekaterinburgu na Uralu. Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je u vreme hapšenja da je pokrenula slučaj špijunaže protiv novinara zbog prikupljanja, kako je navela, državnih tajni o vojno-industrijskom kompleksu u ime američke vlade, što su Volstrit džurnal i SAD odlučno odbacile.

Sud u Moskvi je u četvrtak, 14. decembra, odbacio žalbu Gerškovića na produženje pritvora.

Vilan je uhapšen 2018. i osuđen 2020. po optužbi za špijunažu, koju on i Vašington negiraju. Osuđen je na 16 godina zatvora i trenutno je u zatvoru u ozloglašenoj ruskoj kaznenoj koloniji u Mordoviji.

Vilan je bio šef za globalnu bezbednost u američkoj kompaniji koja se bavi auto-delovima kada je uhapšen. On i njegovi rođaci insistiraju da je boravio u Rusiji da bi prisustvovao venčanju.

Nekoliko Amerikanaca je uhapšeno u Rusiji poslednjih godina pod optužbama za koje njihove porodice, pristalice, a u nekim slučajevima i vlada SAD, navode da su izmišljene.

Portparol Stejt departmenta SAD Metju Miler (Matthey Miller) rekao je novinarima 5. decembra da je Vašington poslednjih nedelja dao Moskvi "više predloga, uključujući i jedan značajan" da se Gerškovič i Vilan oslobode, ali da ih je Rusija odbacila.

"Nije jednostavno, neću sada da ulazim u detalje, ali generalno mi se čini da govorimo jezikom koji je međusobno razumljiv. Nadam se da ćemo naći rešenje. Ali, ponavljam, američka strana mora da nas sasluša i donese odgovarajuću odluku, onu koja odgovara ruskoj strani", rekao je Putin.

Kurmaševa, novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE-a iz Praga, koja ima dualno američko i rusko državljanstvo, nalazi se u ruskom pritvoru od 18. oktobra pod optužbom da je prekršila propise zakona o "stranim agentima". Ona je uhapšena kada je otišla u Rusiji zbog hitne porodične situacije.

Ruski mediji preneli su ranije ove nedelje da je ona takođe optužena za distribuciju "lažnih" vesti o ruskim oružanim snagama, za šta je maksimalna kazna 10 godina zatvora.

RSE je odbacio i navodi da je Kurmaševa "nepravedno privedena".

XS
SM
MD
LG