Dostupni linkovi

Nova nuklearna doktrina Rusije upozorenje Zapadu, saopštio Kremlj


Kremlj, Moskva, Rusija, septembar 2024.
Kremlj, Moskva, Rusija, septembar 2024.

Promene u nuklearnoj doktrini Ruske Federacije (RF) treba da obeshrabre zapadne saveznike Ukrajine da podrže njene napade na Rusiju, saopštio je 26. septembra portparol Kramlja Dmitrij Peskov.

Predsednik RF Vladimir Putin rekao je u sredu, na sastanku ruskog Saveta Bezbednosti, da aktuelna revizija nuklearne doktrine podrazumeva da će Moskva konvencionalni napad bilo koje zemlje na Rusiju koji podržava i nuklearna sila smatrati zajedničkim atakom.

Aktuelna nuklearna doktrina Rusije podrazumeva da se nuklearno oružje može koristiti u slučaju nuklearnog napada ili konvencionalnog napada koji ugrožava postojanje države.

Revidirana verzija kaže da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje u odgovoru na konvencionalni napad koji predstavlja "kritičnu pretnju suverenitetu Ruskoj Federaciji.

"Predlaže se da se agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države, ali uz učešće ili podršku nuklearne države, smatra njihovim zajedničkim napadom na Rusku Federaciju", rekao je Putin.

"Uslovi za prelazak Rusije na upotrebu nuklearnog oružja takođe su jasno utvrđeni", rekao je Putin.

On je dodao da će Moskva razmotriti takav potez ako dobije pouzdane informacije o početku masovnog prekograničnog napada vazdušnim putem iz strateških i taktičkih avijacija, krstareće rakete, dronovi i hipersonično oružje.

Putin je također rekao da treba proširiti listu država i vojnih saveza koji podliježu nuklearnom odvraćanju, ali nije spomenuo koje će zemlje biti dodane.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Visoki zvaničnik ukrajinske vlade Andrij Jermak 25. septembra na Telegramu je rekao kako ovaj potez dokazuje da Moskvi nije preostalo ništa osim nuklearne ucjene za zastrašivanje svijeta.

Otkako je Putin poslao trupe u Ukrajinu 2022. godine, on i drugi u Kremlju prijetili su Zapadu ruskim nuklearnim arsenalom kako bi ga obeshrabrili da pojača podršku Kijevu.

Revizije dolaze u trenutku kada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži dozvolu od svojih saveznika u Sjedinjenim Državama i Evropi da koristi oružje većeg dometa za napade duboko unutar ruske teritorije.

Promjena je uslijedila nakon Putinovog upozorenja Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima u NATO-u da bi dopuštanje Ukrajini da koristi oružje većeg dometa koje isporučuje Zapad za udar na rusku teritoriju značilo da su Rusija i NATO u ratu.

Putin je rekao da su revizije pažljivo kalibrirane i srazmjerne savremenim vojnim prijetnjama s kojima se Rusija suočava.

XS
SM
MD
LG