Dostupni linkovi

Režiserki i dramaturškinji u Rusiji šest godina zatvora zbog 'pravdanja terorizma'


Režeiserka Ženja Berkovič i dramaturškinja Svetlana Petrijčuk na sudu u Moskvi, 20. maj 2024.
Režeiserka Ženja Berkovič i dramaturškinja Svetlana Petrijčuk na sudu u Moskvi, 20. maj 2024.

Sud u Rusiji osudio je u ponedeljak dramaturškinju i pozorišnu režiserku na po šest godina zatvora zbog "pravdanja terorizma" na suđenje za koje su aktivisti za ljudska prava rekli da pokazuje netoleranciju Rusije prema umetničkim slobodama.

Režeiserka Ženja Berkovič (39) i dramaturškinja Svetlana Petrijčuk (44) uhapšene su u maju prošle godine zbog produkcije komada pod nazivom "Finist, bistri soko" o Ruskinjama koje se udaju za pripadnike takozvane "Islamske države".

To je jedan od najistaknutijih krivičnih gonjenja ljudi iz sveta kulure u Rusiji zbog sadržaja njihovih umetničkih dela otkako je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 2022. Obe su negirale krivicu.

Sedmonedeljno suđenje osudili su aktivisti za slobodu govora i ruska umetnička zajednica kao politički motivisano.

Sudija Jurij Masin odobrio je zahtev tužilaca da se postupak zatvori za javnost zbog navodnih pretnji nekim učesnicima.

Advokatica odbrane Ksenija Karpinskaja najavila je da će se žaliti na presudu i kaznu.

"Naravno da ćemo se žaliti na ovu presudu, iako nemamo mnogo nade", rekla je ona ispred suda u video snimku objavljenom na društvenim mrežama.

"Ali želim da znate da su one apsolutno nevine. Ništa novo nije proizvedeno na zatvorenoj sednici", rekla je Karpinskaja.

Na početku suđenja krajem maja, Berkovič i Petrijčuk su rekle da su predstavu postavile zato što se protive terorizmu, a ne zato što ga podržavaju.

"Postavila sam predstavu da bih sprečila terorizam", rekla je Berković na sudu i dodala da prema teroristima nema " ništa osim osude i gađenja".

Predstava "Finist – hrabri soko", prvi put izvedena u decembru 2022, osvojila je rusku nagradu nacionalnog pozorišta Zlatna maska.

Petrijčuk je napisala dramu pre šest godina na osnovu dokumentarnih materijala i sudskih spisa, a Berkovič je postavila predstavu koja je prikazivana u pozorištima i nekoliko godina učestvovala na festivalima.

Prošle godine 4. maja njih dve su privedene. Prema istražiteljima, predstava, koja govori o ženama koje su se udale za militante takozvane "Islamske države" i otišle u Siriju, sadrži "znakove pravdanja i propagande terorističkih aktivnosti".

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG