Dostupni linkovi

Potpredsedniku vladajućih socijalista u Srbiji uručen orden Rusije


Direktor "Srbijagasa" i potpredsednik vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušan Bajatović, u Beogradu marta 2014.
Direktor "Srbijagasa" i potpredsednik vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušan Bajatović, u Beogradu marta 2014.

Direktoru "Srbijagasa" i potpredsedniku vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušanu Bajatoviću uručen je Orden Ruske Federacije za doprinos razvoju i jačanju međunarodnih odnosa.

Orden koje dodeljuje rusko Ministarstvo inostranih poslova, Bajatoviću je u Beogradu uručio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bajatović je u objavi na društvenoj mreži X napisao da je to priznanje za sve koji rade na jačanju bliskih veza Srbije i Rusije.

"Ovaj orden ne pripada samo meni, Srbijagasu ili SPS-u. Nosiću ga s ponosom kao simbol bratskih i neraskidivih veza ruskog i srpskog naroda", napisao je on.

U saopštenju SPS-a Bajatović je naveo da je mogao da izabere da krajem decembra otputuje u Moskvu i da mu tamo lično uruče orden, ali je odlučio da to bude sada "kada se većina srpske političke elite plaši da iskaže da Srbija i Rusija imaju i neguju bratski i interesni odnos".

"Damo zemlju, damo dušu, prodamo svoju braću, zarad nekog ulaska u Evropsku uniju za koju nam niko nikada nije rekao ni kada će biti ni da li će biti", naveo je Bajatović.

Bajatović je godinama na čelu "Srbijagasa", državnog energetskog preduzeća koje u svom poslovanju zavisi od Rusije odakle uvozi gas.

Nedavno se na predizbornom skupu SPS-a pojavio u crvenom duksu sa velikim latiničnim slovom "Z" koje je simbol ruske agresije na Ukrajinu.

SPS, koja je u vlasti sa Srpskom naprednom strankom (SNS) duže od decenije, važi za proruski orijentisanu.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić, koji je i aktuelni šef diplomatije, zastupa stav da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji.

Iako je kandidat za članstvo u EU, Srbija odbija da uvede sankcije Kremlju zbog invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022. Uz Tursku, to je jedina država kandidat za članstvo u EU koja Rusiji nije uvela sankcije.

Evropski parlament je u maju izglasao rezoluciju o Srbiji u kojoj se izražava žaljenje zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i osudio bliske veze dve zemlje.

XS
SM
MD
LG