Dostupni linkovi

Ukrajina: 30 civila ubijeno u najvećem vazdušnom udaru od početka rata


Kijev, 29. decembra 2023.
Kijev, 29. decembra 2023.

Najmanje 30 civila širom Ukrajine je ubijeno u najavećem ruskom vazdušnom napadu od početka invazije u februaru 2022. godine, izjavili su u petak ukrajinski zvaničnici.

Rusija je lansirala 122 rakete i desetine bespilotnih letelica na ukrajinske ciljeve, naveli su zvaničnici, dodajući da su najmanje 144 osobe ranjene, a nepoznat broj je zatrpan pod ruševinama tokom otprilike 18-časovnog napada.

Napad su osudile mnoge zapadne zemlje, kao i generalni sekretar Ujedinjnih nacija Antonio Gutereš (Guterres)

Porodilište, stambeni blokovi i škole su među oštećenim zgradama širom Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je ovaj ruski raketni napad, jedan od najvećih od početka rata, pokazao da ne može biti govora o primirju sa Moskvom.

"Rusija ne razmatra nikakve druge scenarije osim potpunog uništenja Ukrajine", navodi se u saopštenju ministarstva.

Rusija 'lansirala sve što ima'

Vazdušna uzbuna širom zemlje je bila na snazi, a bespilotne letelice i projektili pogodili su Kijev, Odesu, Dnjepropetrovsk, Harkiv i Lavov u ranim jutarnjim satima u petak.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat rekao je da su ruski napadi uključivali hipersonične, krstareće i balističke rakete koje je teško presresti, kao i udare bespilotnih letelica, dodajući da je Rusija "očigledno lansirala sve što ima".

Kasnije su ukrajinske vazdušne snage saopštile da je uništeno 114 od 158 projektila i dronova.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov rekao je da su tri talasa zračnih napada pogodila taj grad tokom noći.

Kijev i mnogi zapadni čelnici optužili su Rusiju da gađa civile i civilnu infrastrukturu, a američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) nazvao je ruskog predsednika Vladimira Putina "ratnim zločincem" zbog njegovih akcija u Ukrajini.

Rusija poriče da je gađala civile uprkos brojnim dokazima koji govore o suprotnom, a koje su dokumentovali mediji.

Osude na Savetu bezbednosti UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastao se u petak kako bi razgovarao o situaciji u Ukrajini pošto su Kijev i zemlje koje ga podržavaju tražili hitan sastanak zbog najvećeg ruskog napada u toku skoro dvogodišnjeg rata.

Članice Saveta bezbednosti UN, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, osudile su napad.

Napadi su bili "očajan i uzaludan pokušaj Rusije da povrati zamah" u svom ratu sa Ukrajinom, rekla je britanska ambasadorka pri UN.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je ranije na mreži X da su Ukrajina i još tridesetak članica UN tražile sastanak Saveta bezbednosti posle napada "koji su rezultirali višestrukim civilnim žrtvama i velikim uništavanjem civilne infrastrukture".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) osudio je napad Rusije na Ukrajinu, saopštio je njegov portparol Stefan Dižarik (Stephane Dujarric).

"Napadi na civile i civilnu infrastrukturu krše međunarodno humanitarno pravo, neprihvatljivi su i moraju se odmah prekinuti", rekao je Dižarik.

Izvor: Reuters, AP, AFP
XS
SM
MD
LG