Dostupni linkovi

Rusija portal Moscow Times proglasila za 'nepoželjnu organizaciju'


Primerak štampanog izdanja The Moscow Times, 26. jun 2013.
Primerak štampanog izdanja The Moscow Times, 26. jun 2013.

Rusko tužilaštvo u sredu je dvojezični internet portal The Moscow Times na engleskom i ruskom jeziku proglasilo "nepoželjnom organizacijom".

Ovaj portal, koji je svoje uredništvo preselio u Holandiju 2022. posle početka ruske invazije na Ukrajinu, popularan je među Rusima koji žive u inostranstvu, kao i među strancima u Rusiji.

The Moscow Times saopštio je da je stavljanje etikete "nepoželjna organizacija" samo "poslednji od mnogih pokušaja" da se suzbije njegovo izveštavanje o istini u Rusiji i njenom ratu u Ukrajini.

Kancelarija ruskog tužilaštva je saopštila da je "rad te publikacije usmeren na diskreditaciju odluka rukovodstva Ruske Federacije u unutrašnjoj i spoljnoj politici".

Portal je u novembru stavljen na listu "stranih agenata".

The Moscow Times je osnovan 1992. do 2017. imao štampano izdanje.

Uredništvo je preselio u Holandiju posle usvajanja zakona u Rusiji kojim se nameću stroge kazne za objavljivanje bilo čega što vlada smatra da diskredituje rusku vojsku i invaziju na Ukrajinu.

Pošto je The Moscow Times proglašen "nepoželjnom organizacijom" njedovim novinarima će biti zabranjeno da rade u Rusiji i dovešće njegove zaposlene u opasnost od zatvorske kazne. Angažovanje publike s tim medijem, uključujući deljenje sadržaja na mreži, takođe je kriminalizovano.

The Moscow Times je naveo da će oznaka "nepoželjna organizacija" dodatno otežati njegovo izveštavanje u Rusiji, ali je poručio da neće popustiti pod pritiscima ruskih vlasti: "Odbijamo da budemo ućutkani".

Zakon o "nepoželjnim organizacijama" usvojen je 2015. godine uz podršku Kremlja uredba i primenjuje se na organizacije koje dobijaju sredstva iz stranih izvora.

Ta etiketa je primenjena na više od 170 organizacija - uključujući medijske kuće, verske organizacije i nevladine organizacije uključene u političke, kulturne i obrazovne aktivnosti. Organizacije koje dobiju tu etiketu su praktično zabranjene u Rusiji. Radio Slobodna Evropa je takođe proglašen "nepoželjnom organizacijom".

Novinari RSE u zatvoru

Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko
Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko

Četvoro novinara Radija Slobodna Evropa trenutno je nepravedno zatvoreno.

Alsu Kurmaševa je novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE u Pragu u Češkoj koja ima američko i rusko državljanstvo. Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koje je maksimalna kazna pet godina zatvora.

Među novinarima RSE koji su zatvoreni u Bjelorusiji su Ihar Losik bloger saradnik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u junu 2020. i osuđen na 15 godina zatvora.

Andrej Kuznečik je web urednik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u novembru 2021. i osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam. Losik i Kuznečik su zatvoreni u Bjelorusiji.

Vladislav Jesipenko je saradnik Crimea.Realities, reporterskog projekta Ukrajinskog servisa RSE koji je zatvoren na poluostrvu Krim. Trenutno služi petogodišnju kaznu zbog lažnih optužbi za posjedovanje eksploziva.

Detaljnije o njihovim slučajevima možete čitati ovdje.

XS
SM
MD
LG