Dostupni linkovi

Rusija pozvala moldavskog ambasadora na razgovor, osudila 'neprijateljske postupke'


MInistarstvo spoljnih poslova Rusije, 19. jul 2018.
MInistarstvo spoljnih poslova Rusije, 19. jul 2018.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u sredu moldavskog ambasadora na razgovor i izrazilo protest zbog "neprijateljskih postupaka" u poslednjoj u nizu razmene optužbi između Kremlja i proevropske vlasti bivše sovjetske republike.

Moldavske vlasti su prethodno u sredu produžile zabranu uvedenu prošle godine za 12 televizijskih kanala, navodeći da se ti mediji bave "manipulisanjem, dezinformisanjem i promocijom strane agende".

U saopštenju ruskog ministarstva se osuđuje "sistematski karakter" moldavskih postupaka za koje se navodi da su usmerene protiv ruskih državljana, među kojima je, kako navodi Rusija, "politički motivisan progon" ruskih i rusofonih novinara.

"Rukovodstvo Moldavije nastavlja da izdaje agresivne antiruske deklaracije", navelo je Ministarstvo, dodajući da je to rečeno moldavskoj ambasadorki Lilijan Darie.

Moldavska predsednica Maja Sandu po dolasku na vlast 2020. napravila je otklon od sovjetskog nasleđa zemlje koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije i pokrenula evrointegracije.

Ona je osudila rusku invaziju na Ukrajinu i optužila Moskvu da pokušava da se meša u novembarske lokalne izbore u Moldaviji, kao i da pokušava da podstakne državni udar da bi bila uklonjena.

Parlament Moldavije je prošlog meseca odobrio novu strategiju odbrane koja identifikuje Rusiju i korupciju kao dve najveće pretnje po bezbednost zemlje. EU se prošlog meseca pristala da otvori pregovore o članstvu s Moldavijom i Ukrajinom.

Portparol moldavskog Ministarstva spoljnih poslova Igor Zaharov rekao je da su među zvaničnicima kojima je zabranjen ulazak u Moskvu i član predsedničkog osoblja, vladini zvaničnici i novinari.

"Moldavija ostaje čvrsto opredeljena da deluje protiv stranog mešanja i bilo kakvog delovanja koje destabilizuje bezbednost i suverenitet Moldavije", naveo je Zaharov u saopštenju.

Moldavija, kako je rekao, žali zbog ruskih postupaka akcije, "ali je važno napomenuti da su takve mere odavno postale rutinski fenomen ruskih vlasti".

Rusija je na sličan način u novembru zabranila ulazak određenom broju državljana Moldavije, posebno kao odgovor na izveštaje ruskih medija o Moldaviji.

Ruske vlasti su prošlog meseca takođe zabranile uvoz moldavskog voća i povrća, ključnog izvoza jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Moldavske vlasti su onemogućile nekolicini političara iz zabranjene stranke s proruskim stavovima da učestvuju na lokalnim izborima u novembru.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG