Dostupni linkovi

Rusija najavila posledice zbog zabrane železničkog tranzita kroz Litvaniju


Carinik u kalinjingradskoj luci Baltijsk, oktobar 2021.
Carinik u kalinjingradskoj luci Baltijsk, oktobar 2021.

Rusija je u utorak, 21. juna, upozorila članicu Evropske unije i NATO Litvaniju na "ozbiljne" posledice zbog ograničenja železničkog tranzita robe koju je sankcionisala EU do moskovske enklave Kalinjingrad.

"Rusija će sigurno odgovoriti na takve neprijateljske akcije", rekao je šef Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev na regionalnom bezbednosnom sastanku u Kalinjingradu, ruskom regionu koji se graniči sa Litvanijom i Poljskom.

On je dodao da su "odgovarajuće mere" u toku i da će one "biti preduzete u bliskoj budućnosti".

"Njihove posledice će imati ozbiljan negativan uticaj na stanovništvo Litvanije", rekao je u komentarima koje prenosi agencija Frans pres (AFP) pozivajući se na ruske novinske agencije.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Uglavljena između članica EU i NATO Litvanije i Poljske koje su čvrsto podržale Ukrajinu u sukobu sa Moskvom, snažno militarizovana eksklava Kalinjingrad ne deli kopnenu granicu sa Rusijom.

Moskva je zahtevala da Litvanija odmah ukine ograničenja, za koja baltička nacija kaže da su uvedena u skladu sa evropskim sankcijama zbog Ukrajine.

Takođe u utorak, rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora EU u Moskvi Markusa Ederera zbog "antiruskih ograničenja" na tranzit tereta između Kalinjingrada i kontinentalne Rusije.

Ukazano je na neprihvatljivost ovakvih radnji koje krše relevantne pravne i političke obaveze Evropske unije i dovode do eskalacije tenzija, navodi se u saopštenju ministarstva.

Govoreći nakon sastanka, Ederer je rekao da je pozvao rusku stranu da "ostane mirna" i "diplomatski reši ovo pitanje", prenela je agencija TASS.

Guverner Kalinjingrada Anton Alihanov procenio je da "blokada" utiče na do 50 odsto uvoza enklave, uključujući ugalj, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju.

XS
SM
MD
LG