Dostupni linkovi

Pojavljivanje na reklami nije 'recept za sreću' ruske LGBT porodice


Jumina porodica (s desne strane - kćerka Mila, u sredini - Alina i njena djevojka Ksjuša)
Jumina porodica (s desne strane - kćerka Mila, u sredini - Alina i njena djevojka Ksjuša)

Pišu: Sania Yusupova and Michael Scollon

Kada je psihologinja i LGBT aktivistkinja iz Moskve Juma Juma prvi put vidjela svoju porodicu u reklami lanca trgovina koja je potencirala stvarne kupce, bio je to trenutak gej ponosa, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Možda je najvažnija stvar za našu porodicu briga i prihvaćanje", napisala je Juma na Instagramu krajem juna nakon što je ruska franšiza o zdravoj hrani ‘VkusVill’ objavila svoj oglas u kojem se prikazuju Juma, njene odrasle kćerke Mila i Alina te Alinina djevojka i zaručnica, Ksjuša.

Juma je izrazila čuđenje količinom podrške koju je dobila njena 'queer' porodica i zahvalila se VkusVillu na spremnosti da se bori protiv netolerancije. Ali tako dobri osjećaji bi su kratkog vijeka.

Samo nekoliko dana nakon što je VkusVill objavio oglas u sklopu marketinške kampanje "Recept za sreću", morao je da vrši kontrolu štete uslijed mnoštva kritika, zbog čega je oglas nazvan "greškom", izvinjavajući se zbog "povrjeđivanja osjećaja velikog broja naših kupaca i zaposlenika".

Iako je originalni oglas objavljen sa zakonski propisanim upozorenjem "18+" i porukom iz lanca namirnica u kojoj se kaže da bi "ne pričanje o pravim porodicama naših mušterija bilo licemjerje", skinut je i zamijenjen slikama konzervativno obučene porodice koju su činili muškarac, žena i njihovo troje male djece.

Izvinjenje VkusVilla potpisali su osnivač kompanije Andrej Krivenko i 11 vrhunskih menadžera. Međutim, nije ga potpisao njihov menadžer za onlajn sadržaj Roman Poliakov, koji je javno branio reklamu s Juminom porodicom.

"Tu objavu nije odobrilo rukovodstvo, jer ne razgovaramo o svakoj objavi s čelnicima kompanije", rekao je Poliakov za RSE. "Međutim, u početku su viši rukovodioci pozitivno reagovali. I, što je još važnije, publika je dobro reagovala. Prvog dana smo dobili stotine pohvalnih komentara i samo nekolicinu negativnih. Tek kasnije broj negativnih komentara dostigao je hiljade, zato što su se ljudi koji nas prethodno nisu pratili pridružili diskusiji."

Juma je u intervjuu za 'Sibirsku realnost' (Siberia.Reality), Ruskog servisa RSE rekla da se njena porodica "smijala koliko je besmisleno i kukavički" izvinjenje VkusVilla bilo

Potez VkusVilla nije bio potpuno neočekivan, rekla je Juma za RSE 4. avgusta, ali stvarna reakcija na koju je njena porodica naišla je bila.

"To nije bila samo obična mržnja s uvredama. To su stvarne prijetnje", kazala je Juma, opisujući prijetnje upućene Alininoj osmogodišnjoj kćerki kao najgore.

"Naša adresa i sve kontakt informacije procurjele su u ekstremističke organizacije. Prijetili su nam fizičkim nasiljem."

Protestt LGBT aktivista protiv mržnje i netolerancije, Sankt Peterburg, 2015.
Protestt LGBT aktivista protiv mržnje i netolerancije, Sankt Peterburg, 2015.

Ruske feministkinje i drugi aktivisti žalili su se posljednjih godina na slično onlajn uznemiravanje od sljedbenika društveno konzervativnih, patrijarhalnih foruma koji objavljuju njihove privatne kontakt podatke. Vladislav Pozdnjakov, osnivač jednog takvog foruma pod nazivom 'Muška država' u februaru je na Telegramu objavio da su "feministkinje i LGBT 'bio smeće'" i da "im nije mjesto među normalnim ljudima".

Jumi nije bila poznata netolerancija koju su iskusili pripadnici LGBT zajednice u Rusiji.

Postala je LGBT aktivistkinja nakon što je zemlja 2013. godine usvojila kontroverzni i homofobični zakon o "gej propagandi" koji tehnički zabranjuje "promovisanje netradicionalnih seksualnih odnosa prema maljoletnicima", ali koji je bio popraćen porastom nasilja nad 'queer' osobama i koje su organizacije za zaštitu prava kritikovale zbog efektivnog onemogućavanja informacija čak i onima koji su izdaleka povezani s LGBT načinom života.

Kako su grupe kao što su 'Djeca-404', koje su pružale savjetovanje LGBT mladima suočenim s nasiljem, zabranjene, Juma je počela pružati psihološku pomoć LGBT osobama koje se suočavaju s progonom u Čečeniji, usred onoga što je nazvano "gej čistka" južne ruske republike.

Ona i Mila su se također dobrovoljno prijavile da rade za "Side By Side", jedini ruski LGBT filmski festival i druge događaje naklonjene LGBT zajednici.

"Tokom svog aktivizma vidjela sam previše slomljenih, užasno usamljenih, pretučenih, progonjenih ljudi", rekla je Juma za RSE, uočavajući da su porodice žrtava često odgovorne za njihovu patnju.

Aktivisti u Sankt Peterburgu protestovali su protiv zlostavljanja homoseksualaca u Čečeniji
Aktivisti u Sankt Peterburgu protestovali su protiv zlostavljanja homoseksualaca u Čečeniji

"To je užasno; ne mora da bude ovako", rekla je ona. "Svi u našoj porodici se slažu s ovim i svi su dobrovoljno ušli u ovu priču s reklamom VkusVilla."

Nakon što su sajber prijetnje počele da pristižu, ostanak u Rusiji više nije bio opcija.

"Shvatila sam da to više nisu trolovi i botovi i da u Rusiji ne možemo izbjeći nasilje", rekla je Juma. "Komentari na internetu su mali dio pritiska."

Komentari koji su aludirali na kršenje zakona i tvrdnje da Juma "nanosi štetu djetetu" naveli su porodicu da zaključi da je na pomolu još nevolja.

"Nisam čekala poziv policije", rekla je Juma. "Spakovali smo kofere vrlo brzo i otišli na bezbjedno mjesto na dan kada smo saznali da su [lični podaci porodice] procurili“.

Jumina porodica u Barseloni
Jumina porodica u Barseloni

Nakon što su skoro mjesec dana boravile kod prijatelja u Moskvi, porodica je otišla u Barselonu u Španiji.

"Ovdje ne moramo da krijemo našu sreću što smo porodica", rekla je Juma iz svog novog, usvojenog doma. "Ksjuša i Alina ne moraju da kriju svoju vezu. A naša najmlađa (Alinina 8-godišnja kćerka) ne mora da laže o svojoj porodici u školi."

Juma još uvijek nije odlučila o svom sljedećem potezu, ali ne planira da se vrati u Rusiju u bliskoj budućnosti. Ona se također ne kaje, rekavši da je priča njene porodice daleko od kraja.

"Najvažnija stvar se već dogodila i ona sada ne može da se promijeni", kazala je Juma o oglasu i njegovim posljedicama. "Prikazani smo takvi kakvi jesmo, zajedno s drugim porodicama. Pričali smo o tome šta volimo da jedemo, ko kuha, kako biramo proizvode. Mi smo samo porodica. Glupo je sve svoditi na genitalije. Volimo isto što i drugi vole. Naš novac je jednako vrijedan. I svi su čuli ovo."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG