Dostupni linkovi

Kremlj se sprema za 'mesece borbi' u Kursku, navode mediji


Ruski predsednik Vladimir Putin sluša vršioca dužnosti guvernera Kurske oblasti Alekseja Smirnova tokom video-konferencije 8. avgusta, dva dana posle početka ukrajinskog upada na teritoriju Rusije.
Ruski predsednik Vladimir Putin sluša vršioca dužnosti guvernera Kurske oblasti Alekseja Smirnova tokom video-konferencije 8. avgusta, dva dana posle početka ukrajinskog upada na teritoriju Rusije.

Kremlj veruje da će borbe za odbijanje ukrajinskog upada u rusku Kursku oblast trajati mesecima i pokušava da pripremi javnost za tu "novu normalnost", rekli su za medije Medzua i Verstka izvori bliski administraciji ruskog predsednika Vladimira Putina i vladi.

Rusija pokušava dve nedelje da odbije ukrajinski upad u njen region uz granicu s Ukrajinom, gde snage Ukrajine kažu da kontrolišu više od 1.260 kvadratnih kilometara i 92 naselja.

Mediji navode da je ukrajinski upad "šokirao" rusku elitu, ali da su se, kada je prošao prvobitni šok, "navikli na to", prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Istovremeno, Kremlj koristi svoju propagandnu mašinu da pokuša da pripremi Ruse za život u uslovima "nove realnosti" i "nove normalnosti", rekli su izvori, koji su želeli da ne budu imenovani.

"Kremlj predlaže da se Rusi ubede da će se neprijatelj koji se probio na rusku teritoriju suočiti s 'neizbežnim porazom', ali će 'vraćanje teritorija potrajati i Rusi treba da sačekaju'", rekao je jedan od izvora.

Pripadnici ruske elite očekuju ostavke odgovornih za ukrajinski prodor, rekao je izvor za Meduzu.

Ukrajinsko liderstvo je više puta navodi da njegov ulazak u Kursku noblast ima za cilj da uspostavi tampon zonu unutar Rusije koja treba da zaštiti ukrajinske civile od prekograničnih ruskih artiljerijskih napada.

Američki institut za proučavanje rata saopštio je da su ukrajinske snage nastavile da napreduju duž cele linije fronta u Kurskoj oblasti, napadajući ruske pontonske mostove i inženjersku opremu koja je trebalo da zameni tri mosta preko reke Sejm koje su oštetile ukrajinske snage.

Dok se borbe nastavljaju u Kursku, ukrajinske pomorske snage su rano u sredu napale ruski protivvazdušni kompleks S-300 u ruskoj Rostovskoj oblasti, saopštio je ukrajinski Generalštab, dok je Rusija saopštila da je prestonica Moskva bila izložena jednom od najintenzivnijih talasa udara ukrajinskih dronova dosad.

Ukrajinski generalštab saopštio je da su udar na raketni kompleks S-300 u blizini naselja Novošahtinsk u Rostovskoj oblasti izvele jedinice mornaričkih snaga i da se posledice udara još procenjuju.

"Ruski agresori takođe koriste rakete S-300 za napad na mirne ukrajinske gradove, uništavajući stambene zgrade i terorišući civilno stanovništvo", saopštio je ukrajinski Generalštab.

Regionalni guverner Rostova Vasilij Golubev je rekao da je ukrajinska raketa oborena u regionu, ne navodeći detalje.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da su ukrajinske bespilotne letelice gađale rusku prestonicu u jednom od najvećih takvih napada, dodajući da je protivvazdušna odbrana oborila 10 dronova.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su njegovi sistemi protivvazdušne odbrane oborili 45 ukrajinskih dronova.

"Jedanaest dronova je uništeno iznad Moskovske oblasti, 23 nad Brjanskom, šest nad Belgorodskom, tri nad Kaluškom regijom i dva nad Kurskom regijom", navodi se u saopštenju.

RSE sa šokiranim ruskim civilima u mestu koje su zauzele ukrajinske snage
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Jedan od savetnika ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak, rekao je da cilj Kijeva nije teritorijalna dobit i da ima jasan obim – da osigura bezbednost od neprekidnog ruskog granatiranja i udara preko granice, dodajući da je operacija Ukrajine u skladu sa međunarodnim pravom i da štiti civilno stanovništvo.

Rusija je, s druge strane, nastavila napredovanje ka istočnom ukrajinskom regionu Donjecka, tvrdeći da je u utorak zauzela Nju-Jork, važno logističko čvorište u toj oblasti.

U protekla 24 sata pet civila je ubijeno, a 31 ranjen u ruskom granatiranju u četiri ukrajinska regiona, saopštili su regionalni zvaničnici.

Rusija je takođe nastavila napade rojevima jurišnih dronova na Ukrajinu. Ukrajinsko vazduhoplovstvo je saopštilo da je oborilo 50 od 69 ruskih bespilotnih letelica koje su gađale 14 ukrajinskih regiona.

XS
SM
MD
LG