Dostupni linkovi

Poslovi Dmitrija Patruševa, zvijezde ruskog 'novog plemstva' i mogućeg Putinovog nasljednika


Zamjenik premijera Dmitrij Patrušev na sjednici vlade o energetici u Moskvi, 2. jul 2024.
Zamjenik premijera Dmitrij Patrušev na sjednici vlade o energetici u Moskvi, 2. jul 2024.

Pišu: Sergej Titov i Sistema, istraživačka jedinica Ruskog servisa RSE

Ofšor kompanija sa sjedištem na Kipru pod nazivom Pimodo, 2017. godine uložila je tri miliona eura u 10 rezidencija u odmaralištu sa pet zvjezdica Salinas Sea Resort u arhipelagu Atlantskog okeana, Zelenortskim Ostrvima. Novac za investiciju obezbijedila je ruska poljoprivredno-trgovinska firma Agrotorg Tulski, filijala Ruske poljoprivredne banke (Rosselhozbank), koju je ruska vlada osnovala 2000. godine za podršku poljoprivrednom sektoru.

Agrotorg Tulski je onda kupio Pimodo u aprilu 2018., što znači da je banka za pomoć poljoprivrednom sektoru postala vlasnik luksuznih apartmana u zabačenoj zemlji poznatoj po pješčanim plažama i kao "važan centar za transport kokaina iz Južne Amerike u Evropu", prema navodima američke vlade, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Kupovina odmarališta na Zelenortskim Ostrvima pruža uvid u netransparentni prostor elitnih ruskih liderskih krugova, otkrila je Sistema, istraživačka jedinica Radija Slobodna Evropa na ruskom jeziku.

A najsjajnija zvijezda u ovoj konstelaciji je Dmitrij Patrušev, 46-godišnji zamjenik premijera Rusije, koji je najstariji sin predsjedničkog pomoćnika i bivšeg sekretara Savjeta bezbjednosti Nikolaja Patruševa. Mlađeg Patruševa stručnjaci su označili kao vodećeg kandidata za nasljednika u slučaju da se predsjednik Vladimir Putin (71) odrekne vlasti, iako nema znakova da to uskoro planira.

"Najveći plus" Dmitrija Patruševa kao potencijalnog nasljednika je "njegova kombinacija silovika (kako se nazivaju bivši i sadašnji pripadnici državne bezbjednosti) i civila. Zahvaljujući njegovom ocu, čekistička (naziv za pripadnike ozloglašene sovjetske tajne policije) korporacija će ga doživljavati, ako ne u potpunosti kao 'svog', onda 'društveno bliskog'", napisao je politički konsultant i bivši Putinov pisac govora Abas Galjamov, koristeći ruske izraze koji se odnose na visoke zvaničnike sa prethodnim vezama sa vojnim ili bezbjednosnim snagama.

"Istovremeno, većina društva, umorna od militarističke retorike i beskrajnog lova na neprijatelje, neće se uplašiti zbog njegovih činova uniformisanog službenika."

Glavni minusi za Patruševa, nastavio je Galjamov, su skandali koji ga okružuju i njegov neugodan imidž "srećnog sina".

'Novo plemstvo'

Nikolaj Patrušev (73) poznavao je Putina od 1970-ih i jedan je od članova unutrašnjeg kruga predsjednika koji uživa najviše povjerenja. Takođe je jedan sa najistaknutijim antizapadnim stavovima. Sa karijerom oficira KGB-a i Federalne službe bezbjednosti (FSB), Patrušev je naslijedio Putina kao direktor FSB-a kada je, prije četvrt vijeka, predsjednik Boris Jeljcin u avgustu 1999. imenovao Putina za premijera. Patrušev je obojicu svojih sinova, Dmitrija i Andreja, poslao na Akademiju FSB-a.

Patrušev je 2000. objavio nezaboravan članak u kojem je branio "dolazak u najviše ešalone moći" KGB-ovaca poput njega i Putina osuđujući navodne pokušaje da se oni "demonizuju" kao prijetnja demokratiji. Opisao ih je kao "stroge pragmatičare" koji nesebično čuvaju zemlju od stranih i domaćih neprijatelja.

Nikolaj Patrušev na vojnoj ceremoniji u Moskvi u februaru 2020.
Nikolaj Patrušev na vojnoj ceremoniji u Moskvi u februaru 2020.

Oni su, tvrdio je, rusko "novo plemstvo". Kao i tradicionalno plemstvo, ova titula je u nekim slučajevima nasljedna.

Dmitrij Patrušev je pod Putinom napravio vrtoglavu karijeru. Sa 32 godine postao je predsjednik Ruske poljoprivredne banke, četvrte po veličini banke u Rusiji. Sa 40 godina imenovan je za ministra poljoprivrede, dok je ove godine, sa 46, postavljen za potpredsjednika vlade koji nadgleda agroindustrijski kompleks, prirodne resurse i životnu sredinu. Redovno prisustvuje sastancima sa Putinom u Kremlju.

Kao što bi i priličilo pripadniku "novog plemstva" u Putinovoj, sve više nacionalističkoj, antizapadnoj i izolovanoj Rusiji, Patrušev ne provodi novogodišnje praznike u inostranstvu, već sa bliskim prijateljima i porodicom u svojoj kući za odmor nekoliko stotina kilometara sjeverno od Moskve u Tverskoj oblasti, rekao je za Sistemu izvor blizak porodici Patrušev koji je tražio da ne bude imenovan iz bezbjednosnih razloga.

Ta kuća je zvanično vlasništvo Patruševe vanbračne supruge, televizijske ličnosti Marine Artemjeve. Artemjeva je takođe zvanični vlasnik Patruševljevog imanja izvan Moskve i dva stana u elitnom stambenom kompleksu Zolotoi u blizini Kremlja. Prema procijenama Sisteme, ona zvanično posjeduje imovinu vrijednu oko 31 milion dolara.

Proučavanje istorije dače u Tverskoj oblasti, relativno skromnoj po standardima drugih članova Putinove elite, omogućilo je Sistemi da otkrije niz očiglednih insajderskih poslova i manipulacija koje su od te parcele na obali rijeke Volge dovele do Zelenortskih Ostrva, kod afričke atlantske obale. A svi ovi poslovi bili su u vezi sa Ruskom poljoprivrednom bankom, koja je do danas ostala u sferi uticaja Patruševa.

Niko od ljudi koji su spomenuti u ovom članku nije odgovorio na zahtjev RSE za komentar.

Na Volgi

Patrušev, tada ministar poljoprivrede, 21. novembra 2022. godine je bio domaćin otvaranja farme pilića u zapadnosibirskom regionu Tjumena. Video link je povezivao guvernere i poslovne predstavnike iz oblasti Moskve, Kalinjingrada i Kurska. Putin je učestvovao putem video linka iz Kremlja. Jedan od učesnika koga je Putin hvalio po imenu bio je Sergej Novikov, vlasnik agrobiznisa Agropromkomplektacija.

Novikov, (64) započeo je izgradnju svog carstva na osnivanju kolektivne farme u Tverskoj oblasti ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza. Farma je počela sa 200 grla stoke i 2.000 hektara zemlje.

Dok je bio predsjedavajući Ruske poljoprivredne banke, Dmitrij Patrušev tokom sastanka sa premijerom Dmitrijem Medvedevim u februaru 2015.
Dok je bio predsjedavajući Ruske poljoprivredne banke, Dmitrij Patrušev tokom sastanka sa premijerom Dmitrijem Medvedevim u februaru 2015.

Danas, konglomerat uzgaja 40.000 krava i 1,3 miliona svinja na više od 100.000 hektara zemlje, što je površina otprilike 17 puta veća od njujorškog Manhattana. Jedan je od tri glavna proizvođača mliječnih proizvoda u Rusiji i sedmi po proizvodnji svinjskih proizvoda. Zarada koju je ostvarila ova kompanija u 2023. godini je 1,9 milijardi dolara.

U intervjuu iz 2020. Novikov je bio jasan po pitanju uloge koju je Patrušev odigrao u brzom rastu njegove kompanije.

"Počeli smo da radimo sa Ruskom poljoprivrednom bankon 2006.", rekao je. "Ali veliki proboj i ozbiljan razvoj našeg biznisa je počeo 2010. sa dolaskom Dmitrija Patruševa."

Sistema je izračunala da je u vrijeme Patruševa kao predsjednika banke, od 2010. do 2018., banka odobrila 35 milijardi rubalja (milijardu dolara) kredita Novikovovoj kompaniji. Punih 21,3 milijarde rubalja (609 miliona dolara) od tog iznosa došlo je samo u 2014. Novac je pomogao kompaniji da prebrodi ozbiljnu epidemiju svinjskog gripa koja je zahvatila desetak ruskih regiona 2013. Mali farmeri su u to vrijeme optuživali vlasti da im nisu pomogli i da su umjesto toga u dosluhu sa velikim agrobiznisima.

U aprilu 2013., otprilike godinu dana prije nego što je Ruska poljoprivredna banka počela da daje ogromne kredite Novikovoj kompaniji, agrobiznis Korovinskoje je napustio holding. Preuzeo ga je biznismen Andrej Alješkov, stari školski drug Dmitrija Patruševa. U 2016., prema pisanju Novaja Gazeta Evropa, Patruševova banka je dala Aleškovu zajam od 1,89 milijardi rubalja (54 miliona dolara) za izgradnju stambenog kompleksa Praim-Taim u Moskvi.

Kancelarija Ruske poljoprivredne banke u Moskvi.
Kancelarija Ruske poljoprivredne banke u Moskvi.

Postoje i druge indicije da je agrobiznis Korovinskoje došao pod okrilje Patruševa. Novi generalni direktor kompanije, Ivan Plešakov, i novi broj telefona kompanije bili su povezani sa kompanijom Trial, dobavljačem državnog rezervnog fonda za vanredne situacije, Rosreserv, koji je 2023. projekat istraživačkog novinarstva u istrazi povezao sa Patruševima.

Korovinskoje je, pored uzgoja stoke, posjedovao idilični komad zemlje na obalama Volge u Tverskoj oblasti, sjeverno od Moskve. Tu se sada nalazi vikendica Dmitrija Patruševa. Kasnije, 2013. godine, drveće je već bilo očišćeno sa oko tri hektara zemlje, površine nešto veće od Crvenog trga. Prema slikama snimljenim na Google Earth-u, izgradnja je bila u toku 2014. godine.

Do 2016. godine radovi su skoro završeni i pored stambenog objekta mogu se identifikovati pomoćne zgrade, travnjaci, fudbalski teren, mol za čamce i kupalište. Otprilike u isto vrijeme, Korovinskoje je počeo da daje i druge parcele zemlje, najvjerovatnije za daleko manju cijenu od tržišne vrijednosti. U 2016. firma je zabilježila prihod od 11 miliona rubalja (160.000 dolara), dok je zemljište koje je prodala imalo najmanje pet puta veću vrijednost.

Dvije od četiri parcele su formalno prenesene na Novikova. Međutim, izvor blizak porodici Patrušev rekao je da je porodica redovno tamo provodila novogodišnje praznike. Novikov je 2023. godine prebacio parcele na Patruševe, prema dokumentima koje je pregledala istraživačka jedinica RSE, Sistema.

Druge dvije parcele Korovinskoje prebačene su na biznosmena Andreja Sadovskog, koji je još uvjek u njihovom posjedu.

'Rekreacija i sport'

Vlasnik farme pilića koju su Putin i Patrušev otvorili u novembru 2022. bio je čovjek po imenu Naum Babajev. Njegov agrobiznis, Damate, jedan je od najvećih svjetskih proizvođača ćurki i, prema web stranici kompanije, Ruska poljoprivredna banka je bila ključna za njen rast.

Tokom godina, Patruševa banka je Babajevljevim kompanijama dala više od 70 milijardi rubalja (1,2 milijarde dolara). Pored toga, Babajevu je više puta bilo dozvoljeno da preuzme neke od problematičnih sredstava banke pod atraktivnim uslovima. "Ispostavilo se da smo postali domar Ruske poljoprivredne banke u oblasti Penza", našalio se Babajev u intervjuu za ruski časopis Forbs 2020.

Banka je Babajevu 2020. dozvolila da preuzme njegovog najvećeg protivnika koji je bankrotirao, kompaniju Jevrodon.

Do 2018. godine, odjeljenje banke za problematična sredstva predvodio je Dmitrij Sergejev, važna ličnost u Patruševom najužem krugu. Sergejev i Babajev imaju dugogodišnje poslovne veze, dok Sergejeva supruga i najstariji sin takođe imaju partnerstvo sa Babajevim.

Patrušev i Sergejev su se poznavali najmanje od sredine 2000-ih, kada su obojica bili najviši menadžeri u VTB banci pod kontrolom države. Sergejev je postao zamjenik Patruševa u VTB, njegov prvi zamjenik u Ruskoj poljoprivrednoj banci, a kasnije i zamjenik ministra u Ministarstvu poljoprivrede.

Sergejev je 2019. imenovan za šefa Ujedinjene žitne kompanije (OZK), koja je državna agrokorporacija koja upravlja infrastrukturom za žitarice u zemlji i koju kontroliše Ministarstvo poljoprivrede. Najmanje jedan Telegram kanal je Sergejeva nazvao "desnom rukom" Patruševa.

Prema izvoru RSE bliskom porodici Patrušev, porodica Dmitrija Patruševa ponekad odmara kod Sergejeva, a Sergejev ima vikendicu nedaleko od Patruševe. Čovjek koji je preuzeo parcele pored Patruševe, Andrej Sadovski, ispostavilo se da je Sergejev zet.

U martu 2023. godine, šumarske vlasti Tverske oblasti naredile su aukciju parcele šume pored zemlje Patruševa. Sergejev je pobijedio na aukciji po početnoj ceni od oko 209.000 rubalja (2.700 dolara) i dobio kontrolu nad dva hektara šume na 49 godina.

Šuma je već uzeta u posjed i očišćena od mnogih stabala, pokazuju slike na Google Earth-u. Prema uslovima zakupa, parcela se može koristiti za "rekreaciju i sport".

Dmitrij Patrušev (desno) sastaje se sa predsjednikom Vladimirom Putinom u Kremlju 2022.
Dmitrij Patrušev (desno) sastaje se sa predsjednikom Vladimirom Putinom u Kremlju 2022.

Podružnica Ruske poljoprivredne banke preuzela je 2018. kiparsku ofšor kompaniju Pimodo i njenu investiciju u odmaralište na Zelenortskim Ostrvima. Pimodo je predstavljala crnogorski biznismenka Stela Kolman, prema kiparskom korporativnom registru. Kolman je imala poslovne veze preko crnogorske firme Open Investment sa bivšim menadžerom Ruske poljoprivredne banke Ivanom Čepovojem. Čepovoj je zauzvrat bio Sergejev zamjenik u VTB banci i ponovo je radio pod Sergejevim u odjeljenju za problematična sredstva Ruske poljoprivredne banke. Sada je Čepovoj zamjenik Sergejeva u OZK.

Ovaj aranžman je trajao do 2022. godine, kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i kada je postalo neophodno zaštititi rusku imovinu u inostranstvu. Tri nedelje prije invazije 24. februara, Pimodo je prodat drugoj ofšor firmi pod nazivom Fiosal Ventures. Prema kiparskom korporativnom registru, Fiosal Ventures ima indirektne korporativne veze sa Novikovljevom Agropromkomplektacijom.

"Naše najbolje kolege, čast i ponos FSB-a, ne rade svoj posao zbog novca", tvrdi Nikolaj Patrušev u svom članku "Novo plemstvo" iz 2000. "Svi izgledaju drugačije, ali postoji jedan veoma posebna karakteristika koja vezuje sve ove ljude, a to je veoma važan kvalitet: to je njihov osjećaj onoga šta znači služiti."

*Saradnja na tekstu Rober Coalson

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG