Dostupni linkovi

Putin i Ćijang potvrdili 'istorijski' dobre odnose Rusije i Kine


Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski premijer Li Ćiang rukuju se tokom sastanka u Moskvi, 21. avgust 2024.
Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski premijer Li Ćiang rukuju se tokom sastanka u Moskvi, 21. avgust 2024.

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u sredu sa kineskim premijerom Li Ćijangom (Qiang), u svetlu sve veće ekonomske i političke zavisnosti Moskve od Pekinga, prenela je agencija Asošijeted pres (AP).

Dvojica zvaničnika su pozdravila rast trgovinske razmene između Rusije i Kine.
"Naši trgovinski odnosi se uspešno razvijaju. Pažnja koju vlade dve zemlje sa obe strane poklanjaju trgovinskim i ekonomskim vezama daje rezultate", rekao je Putin na sastanku u Kremlju, prenosi AP.

Putin je naveo da su Rusija i Kina razvile "planove velikih razmera" za ekonomske i druge projekte.

"Kinesko-ruski odnosi su na rekordno visokom nivou", rekao je Li, koji se ranije sastao sa svojim ruskim kolegom, premijerom Mihailom Mišustinom.

Sastanak je održan u vreme dok se ruske snage bore da odbiju napad ukrajinskih snaga u region Kursk, koji je počeo pre više od dve nedelje. Moskva se tokom noći suočila sa jednim od najjačih udara ukrajinskih bespilotnih leteelica od početka rata u Ukrajini.
Ruski mediji nisu izvestili da li su Putin i Ćijang razgovarali o Ukrajini.

Kina je pokušala da se pozicionira kao neutralna u ukrajinskom sukobu, iako sa Rusijom deli veliki animozitet prema Zapadu, piše AP.

Nakon što su zapadne zemlje uvele embargo na rusku naftu kao odgovor ruksu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, Kina je značajno povećala nabavke ruske nafte, čime je povećala svoj uticaj u Rusiji. Putin se, ubrzo nakon inauguracije za predsednika, sastao sa predsednikom Kine Si Đinpingom (Xi Jinping) u Pekingu, potvrdivši značaj Kine kao ruskog spoljnopolitičkog i trgovinskog partnera.

Procena američkih obaveštajnih službi objavljena ranije godine ukazuje da je Kina značajno povećala prodaju alatki, mašina i druge tehnologije koju Moskva koristi za proizvodnju projektila, tenkova, aviona i drugog naoružanja.

XS
SM
MD
LG