Dostupni linkovi

Rusija još dva novinara dodala na listu 'stranih agenata'


Ilustracija: Moskva, Rusija
Ilustracija: Moskva, Rusija

Ministarstvo pravde Rusije dodalo je još dva novinara, Olesju Gerasimenko i Sergeja Ježova, na svoju listu „stranih agenata“.

Navodi se da Gerasimenko radi za Verstka, nezavisnu onlajn novinsku publikaciju koju je u aprilu 2022. osnovala grupa ruskih novinara.

Ježov je istraživački novinar lista Insajder.

Dodaje se da su advokat Grigorij Vajpan, poslanik iz Sankt Peterburga, LGBT aktivista Sergej Trošin i bivši odbornik u Sankt Peterburgu Fjodor Utkin takođe dodati na rusku listu „stranih agenata“.

Kako se navodi, Rusija koristi svoj zakon o „stranom agentu“ da etiketira i kazni kritičare vladine politike.

Prethodno su ruske vlasti novinarki RSE Alsu Kurmaševoj (Kurmasheva) do 5. juna produžile pritvor u kom se nalazi od sredine oktobra 2023. pod optužbom da je prekršila zakon o "stranim agentima".

Optužena je za distribuciju "lažnih" vesti o ruskim oružanim snagama, za šta je zaprećena maksimalna kazna od deset godina zatvora.

Radio Slobodna Evropa (RSE) i američka vlada saopštile su da su optužbe odmazda ruskih vlasti za njen rad.

Osim Kurmaševe i novinar Volstrit džornala (The Vall Street Journal) Evan Gerškovič (Gershkovich) više od godinu dana nalazi se u pritvoru u Rusiji.

Uhapšen je krajem marta 2023. u Jekaterinburgu pod optužbom Rusije da je „prikupljao tajne informacije o kompaniji Uralvagonzavod u Sverdlovskoj oblasti u kojoj se proizvodi vojna oprema“. Gerškovič je to demantovao rekavši da je obavljao novinarski posao.

Ruski zvaničnici za sada nisu izneli dokaze za optužbe na račun Evana Gerškoviča.

XS
SM
MD
LG