Dostupni linkovi

BiH odobrila ruske predsjedničke izbore na svom tlu


Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ilustrativna fotografija.
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ilustrativna fotografija.

Glasanje na ruskim predsjedničkim izborima održat će se u Bosni i Hercegovini.

Ovu saglasnost je dalo Vijeće ministara BiH, na sjednici 14. februara, a na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova. Zahtjev je uputila Ambasade Rusije u BiH.

Ruski državljani moći će da glasaju 17. marta od 8 do 20 sati na glavnom biračkom mjestu, u ambasadi Rusije u Sarajevu, kao i 9. marta od 11 do 15 sati u zgradi kompanije "Optima Grupa" u Banjoj Luci.

Vlasnik "Optima Grupe" je ruska kompanija "NjeftegazInKor", koja je u vlasništvu "Zarubežnjefta", ruskog državnog preduzeća sa sjedištem u Moskvi, koje u BiH posluje kao Nestro. Vlasnik je rafinerije nafte u Brodu i ulja u Modriči, te lanca benzinskih stanica.

Nije poznato koliko ruskih državljana može glasati na izborima.

Izbori za predsjednika Rusije raspisani su 7. decembra prošle godine, a dan kasnije je saopćeno da će aktuelni predsjednik Vladimir Putin biti nezavisni kandidat.

Ruska izborna komisija potvrdila je, osim Putinove, imena još tri kandidata, a svi podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu.

To su Vladislav Davankov, zamjenik predsjednika ruske Dume iz stranke Novi ljudi, Leonid Slutski, čelnik Kremlju lojalne ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke, i Nikolaj Karitonov iz Komunističke partije.

Centralna izborna komisija Rusije (TsIK) odbila je registrirati kao kandidata za predsjedničke izbore Borisa Nadeždina, jedinog koji se otvoreno zalaže za okončanje rata u Ukrajini i govori protiv Putinove politike.

Vodeće opozicijske figure, Aleksej Navaljni, Vladimir Kara-Murza i Ilja Jašin, dobili su duge zatvorske kazne.

Oko 110 miliona građana ima pravo glasa u Rusiji, ali oko 70 do 80 miliona ih obično glasa.

Izlaznost na izborima 2018. bila je 67,5 posto.

XS
SM
MD
LG