Dostupni linkovi

Mogu li poznate ličnosti povećati šanse Putinove stranke na izborima za Dumu


Američki glumac Stiven Sigal prisustvovao je sastanku stranke "Samo Rusija - za istinu" u Moskvi, 29. maja 2021.
Američki glumac Stiven Sigal prisustvovao je sastanku stranke "Samo Rusija - za istinu" u Moskvi, 29. maja 2021.

Piše: Mike Eckel

Tu je aktivistkinja za prava na oružje koja se infiltrirala u krugove američke Republikanske stranke i odslužila 15 mjeseci u američkom pritvoru jer je bila neregistrovani ruski agent. Također, tu su poznati nacionalistički pisac koji je formirao dobrovoljački bataljon za borbe u istočnoj Ukrajini, kao i bivši holivudski akcioni heroj borilačkih vještina koji sada radi reklame za mobilne telefone.

Ne treba zaboraviti ni bivšu pop pjevačicu koja je predstavljala Rusiju na Evroviziji prije skoro 20 godina, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

U ciklusu ruske politike obično se posebna pažnja posvećuje predsjedniku Vladimiru Putinu. Jesenji izbori za donji dom ruskog parlamenta su manje najavljivani trenutak u političkom životu zemlje, ali ništa manje značajan.

Za Kremlj problem je malaksalost. Naime, Rusi su sve ciničniji i umorniji, zabrinuti zbog gubitka ekonomske osnove i siti sistema vladajućih elita za koje se smatra da su korumpirane. Vladajuća stranka Jedinstvena Rusija je poprilično nepopularna, a trenutni rejting joj je najniži u posljednjih 21 godinu, koliko je Putin praktično na vlasti. Rejting predsjednika, iako je i dalje visok, primjetno je skliznuo.

Ono zbog čega se septembarski izbori za Dumu čine važnim je 2024. godina, kada ističe Putinov trenutni mandat. Duma je prošle godine promijenila ustav tako da Putin stiče pravo da ostane na funkciji još 12 godina. Ali on to još uvijek nije najavio. Ako Jedinstvena Rusija izgubi apsolutnu većinu, ili ako druga stranka dobije znatno više na ovogodišnjim izborima, to bi moglo da bude problematično za još jednu Putinovu utrku.

Kremlj već pokazuje da ne želi rizikovati: krenuo je u eliminisanje političkog pokreta zatvorenog borca protiv korupcije Alekseja Navaljnog, Putinovog najvećeg političkog rivala, spriječivši ga da poremeti proces svojom kampanjom "Pametno glasanje".

Jedinstvena Rusija je i u prošlosti koristila poznate ličnosti: prva žena kosmonaut na svijetu Valentina Tereškova članica je stranke i poslanica Dume od 2011. Bivši svjetski bokser u teškoj kategoriji Nikolaj Valujev u Dumi je od 2011. Hokejaška legenda Vladislav Tretjak član je Jedinstvene Rusije i Dume od 2003.

Bivši bokser i poslanik u Dumi Nikolaj Valujev
Bivši bokser i poslanik u Dumi Nikolaj Valujev

U februaru, internet stranica Meduza saopštila je da su stranački zvaničnici u Moskvi razgovarali o postavljanju nekoliko televizijskih ličnosti na kandidatske liste za mjesta u Gradskoj dumi.

RSE prenosi listu (uz napomenu da će se ona vjerovatno mijenjati) samo nekih od netradicionalnih ličnosti koje su ušle na rusku političku scenu u ovom ciklusu.

Iznad zakona

Izvan Rusije, Stiven Sigal (Steven Seagal) je najpoznatiji kao akciona zvijezda borilačkih vještina serije holivudskih filmova iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Unutar Rusije, Sigal je poznat ne samo po tim filmovima, već je i sve poznatiji po svojoj javnoj podršci Putinu. Kada mu je Putin dodijelio rusko državljanstvo 2016., Sigal se pojavio u reklami za giganta mobilne telefonije Megafon u kojoj je također uspio da izgovori nekoliko riječi na ruskom jeziku.

Sigal je 30. maja iznenadio mnoge najavivši da će se pridružiti novoformiranom političkom bloku od tri ljevičarske stranke koje sebe nazivaju opozicijom, ali koje zapravo u potpunosti podržavaju Putinovu politiku. (Na događaju se obraćao na engleskom jeziku.)

Sigal ne može da se kandiduje na izborima u Dumi, rekli su stranački lideri, jer zadržava američko državljanstvo. Međutim, njegova pojava mogla bi da pomogne publicitetu novom političkom bloku, koji sebe naziva 'Samo Rusija-Patriote-Za istinu'.

'Samo Rusija' je već godinama prisutna u Dumi, trenutno ima 23 od 450 mjesta u komori. Druge stranke su relativno nove; stranka 'Za istinu' koristi slavnog nacionalističkog pisca Zahara Prilepina.

Limonka = Granata

Prilepin, čije je zakonsko ime Jevgenij, godinama je bio poznat po članstvu u Nacionalnoj boljševičkoj partiji, čiji je lider Eduard Limonov bio kultni autor i politički aktivista koji se bavio radikalnom nacionalističkom politikom. Časopis grupe nazvan Limonka je igrom riječi iskoristio Limonovo ime i u slengu označava ručnu granatu.

Zahar Prilepin
Zahar Prilepin

Prilepin je služio u Čečeniji tokom prvog rata u toj zemlji sredinom 1990-tih, a potom se pridružio interventnoj policiji Ministarstva unutrašnjih poslova prije nego što se predstavio kao popularni pisac. Njegov roman "Grijeh" iz 2007. bio je hvaljen širom Rusije.

Kritičar Putina, Prilepin je pomogao formirati dobrovoljački bataljon koji se borio protiv ukrajinskih snaga nakon izbijanja rata na istoku Ukrajine 2014. godine.

On je prošle godine najavio formiranje političke stranke 'Za istinu', čija se platforma čini nejasno nacionalistička i desničarska. Prema pisanju lista Kommersant, stranka je bila jedna od četiri koje je posebno stvorila moćna predsjednička administracija, kancelarije Kremlja koja služi kao prodavnica unutrašnje politike, kadrovska kancelarija i klirinška kuća za druge velike Putinove inicijative.

Svrha novih stranaka, prema pisanju Kommersanta, bila je da se izvuku glasovi mlađih birača - koji gravitiraju ka aktivistima kao što je Navaljni, kao i da pomognu da se izjednače glasovi etabliranih stranaka - kako bi se pogodovalo ukupnom ugledu Jedinstvene Rusije.

Pravo na oružje

Prije skoro deceniju, Marija Butina je bila 24-godišnja ruska aktivistkinja s donkihotovskim ciljem na umu: liberalizacijom strogih ruskih zakona o oružju.

Ovih dana, ona želi da iskoristi svoju popularnost i s Jedinstvenom Rusijom osvoji mjesto u parlamentu. Njen status slavne ličnosti uglavnom proizlazi iz skandala u Sjedinjenim Državama koji je rezultirao time da se izjasnila krivom po federalnim optužbama da je neregistrovani agent ruske vlade te je odslužila 18 mjeseci iza rešetaka.

Marija Butina
Marija Butina

Prije nego što su je uhapsili agenti FBI-a u junu 2018., Butina je bila apsolventica iz Vašingtona, koja je izgradila mrežu kontakata s republikanskim političkim grupama, uključujući uticajno Nacionalno udruženje za oružje (NRA).

Tužioci su optužili da je Butina kovala zavjeru sa zvaničnikom ruske vlade i američkom političkom figurom kako bi pokušala da uspostavi povratne veze između Moskve i republikanaca, uključujući članove predsjedničke izborne kampanje Donalda Trampa (Trump) 2016. godine.

Njeni advokati i njeni branioci prikazivali su je kao zagovornicu boljih odnosa Rusije i Sjedinjenih Država.

Nakon oslobađanja, Butina je deportovana i postala je zagovornica Rusa za koje se smatra da su nepravedno zatvoreni u stranim zemljama. U skorije vrijeme, redovno se pojavljivala na televizijskom kanalu koji je nekada bio poznat kao Raša tudej (Russia Today). Početkom aprila ona i TV ekipa otišli su u zatvor u kojem je bio Navaljni ismijavajući ga jer se žalio na zatvorske uslove, podrugljivo koristeći deminutiv njegovog imena.

"Ljoša, jesi li muško ili nisi? Umorna sam od kukanja", napisala je u postu na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "On je u jednoj od najboljih kaznenih kolonija u Rusiji."

Butina se sada kandiduje za izbore s Jedinstvenom Rusijom u regionu Kirov, oko 1.000 kilometara istočno od Moskve. U predizbornom videu objavljenom prošlog mjeseca, dok traži podršku, pominje vrijeme koje je provela u američkom pritvoru.

"Za mene, region Kirov je jedinstvena podudarnost mojih želja i ljubavi prema veoma pametnim, inteligentnim, ljudima eruditama koji žive ovdje, i zahtjeva stanovnika regiona. Bila bih veoma sretna da budem korisna regionu Kirova", kaže ona u videu.

Na takozvanim primarnim izborima za kandidate Jedinstvene Rusije održanim 31. maja, Butina se plasirala na prvo mjesto.

Ne vjeruj, ne boj se

Godinu dana nakon Putinovog prvog predsjedničkog mandata, 2001. godine, na ruskoj muzičkoj sceni pojavio se pop-duo pod nazivom Tatu s pjesmom 'Ne vjeruj, ne boj se'. Dvije godine kasnije, žene - Lena Katina i Julia Volkova - odabrane su da predstavljaju Rusiju na godišnjem muzičkom takmičenju za Pjesmu Evrovizije u Rigi u Latviji. (Zauzele su treće mjesto).

Julia Volkova
Julia Volkova

Grupa Tatu je kasnije nestala sa scene, a Volkov je pokušala da nastavi solo muzičku karijeru - čak je ušla u drugi krug na takmičenju za predstavnika Rusije na Evroviziji. Izgubila je od grupe raspjevanih sibirskih baka.

Volkov je također nastupila na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014., ali operacija raka grla gotovo je okončala njenu pjevačku karijeru.

Ranije ove godine ona je saopštila da će tražiti mjesto u Dumi, kandidujući se u postindustrijskom gradu Ivanovu, sjeveroistočno od Moskve.

Mada se kandidovala bez formalnog blagoslova Jedinstvene Rusije, zvaničnik regionalne stranke rekao je da će kandidatura Volkove pomoći da se "potakne interesovanje glasača iz Ivanova".

Na primarnim izborima za Jedinstvenu Rusiju, međutim, dobila je samo 919 glasova.

Nije nestao

Drugi glumac koji navodno nastoji da se pridruži partijskoj listi Jedinstvene Rusije i dobije mjesto u Dumi je Mihail Porečenkov, poznat u Rusiji po pojavljivanju u televizijskim i akcionim filmovima kao tajni špijun ili vojno gunđalo. Stekao je priznanje za svoju ulogu u filmu 'Deveta kompanija' iz 2005., o grupi sovjetskih vojnika koji su se borili u Afganistanu osamdesetih godina.

Mihail Porečenkov
Mihail Porečenkov

Porečenkov je otputovao u istočnu Ukrajinu krajem 2014. godine u vrijeme borbi između ukrajinskih snaga i separatističkih milicija koje podržava Rusija. Na snimku iz oktobra 2014. godine vidi se kako ispaljuje iz mitraljeza, navodno na ukrajinske snage, dok nosi pancir na kojem je pisalo "PRESS".

Ukrajinski zvaničnici su kasnije saopštili da će podići optužnicu protiv Porečenkova zbog optužbi vezanih za terorizam i zabranili su mu ulazak u zemlju.

Komersant je u maju izvijestio da je Jedinstvena Rusija dala blagoslov Pročenkovu da se kandiduje za Dumu iz centralnog regiona Nižnji Novgorod.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG