Dostupni linkovi

Kremlj saopštio da žali zbog odluke Finske da zatvori granične prelaze sa Rusijom


Na granici između Rusije i Finske na graničnom prelazu Nuijamaa, Finska, 16. novembra 2023.
Na granici između Rusije i Finske na graničnom prelazu Nuijamaa, Finska, 16. novembra 2023.

Kremlj je 20. novembra saopštio da duboko žali zbog odluke Finske da zatvori prelaze na granici sa Rusijom, što je potez koji je ocenjen kao antiruski stav Helsinkija.

Finska, članica Evropske unije i, počevši od ove godine, i vojnog saveza NATO-a, zatvorila je četiri prelaza na granici sa Rusijom u nastojanju da zaustavi priliv azilanata.

Granični prelazi koji su zatvoreni bili su daleko najprometniji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov govoreći na redovnom brifingu za novinare ponovo je demantovao optužbe Finske da Rusija namerno gura migrante ka granici i rekao da ruski graničari izvršavaju svoje dužnosti u skladu sa pravilima.

Upitan o zatvaranju četiri prelaza, Peskov je rekao da to "ne izaziva ništa osim dubokog žaljenja jer smo sa Finskom imali dugogodišnje, veoma dobre odnose, pragmatične, zasnovane na međusobnom poštovanju".

"Žalimo što su ti odnosi zamenjeni takvim isključivo rusofobičnim stavom koji su lideri ove zemlje počeli da zastupaju", rekao je on.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kasnije da je uložilo zvaničan protest finskom ambasadoru u Moskvi rekavši da su zatvaranjem četiri granična prelaza prekršena "prava i interesi desetina hiljada ljudi" u obe zemlje.

"Odluka je doneta na brzinu, bez ikakvih konsultacija sa ruskom stranom", navodi se u saopštenju.

Finska deli granicu od 1.340 km sa Rusijom koja takođe služi kao spoljna granica EU.

Helsinki je optužio ruske vlasti da usmeravaju migrante na prelaze u znak odmazde zbog odluke Finske da poveća saradnju u oblasti odbrane sa Sjedinjenim Državama, što je Kremlj odbacio.

Finska je naljutila Moskvu kada se, nakon decenija nesvrstanosti, pridružila vojnom savezu NATO-a u aprilu rata Rusije protiv Ukrajine.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG