Dostupni linkovi

Moguća smrtna kazna za Šveđanina, Hrvata i Britanca zbog ratovanja u Ukrajini, kažu separatisti koje podržava Rusija


Lideri onoga što separatisti nazivaju Donjeckom Narodnom Republikom rekli su da će petorica muškaraca biti optužena da su plaćenici.
Lideri onoga što separatisti nazivaju Donjeckom Narodnom Republikom rekli su da će petorica muškaraca biti optužena da su plaćenici.

Separatisti koje podržava Rusija u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck optužili su petoricu stranaca zarobljenih u Ukrajini da su plaćenici u procesu koji je počeo 15. avgusta, javili su ruski mediji.

Ruska novinska agencija TASS citirala je "sudiju" u ovom slučaju koji je rekao da optužbe protiv trojice muškaraca - Šveđanina Matijasa Gustavsona, Hrvata Vjekoslava Prebege i Britanca Džona Hardinga – povlače za sobom smrtnu kaznu.

Lideri teritorije koju separatisti nazivaju Donjeckom Narodnom Republikom (DNR) prošle nedelje optužili su Gustavsona, Prebega, Hardinga i Britance Endru Hila i Dilana Hilija da su se pridružili ukrajinskim oružanim snagama. Oni su rekli da će njih petorica biti optužena da su bili plaćenici, da su se pripremali za terorističke aktivnosti i aktivnosti u cilju preuzimanja vlasti.

Prošlog meseca, britanski ministar spoljnih poslova osudio je "eksploataciju" ratnih zarobljenika i civila u političke svrhe nakon zauzimanja Hilija i Hila. Drugi Britanac, Pol Uri, koji je zarobljen zajedno sa Hilijem i Hilom, umro je u pritvoru separatista.

Početkom juna separatisti su osudili na smrt još dvojicu Britanaca -- Aidena Aslin i Šona Pinera - i jednog marokanskog državljanina - Saudun Brahima. Sva trojica kažu da su služili u ukrajinskoj vojsci kada su ih zarobili proruski separatisti dok su se borili protiv ruskih snaga.

Britanija, Ujedinjene nacije, Ukrajina i Nemačka osudile su smrtne kazne, a Evropski sud za ljudska prava upozorio je Moskvu da mora da obezbedi da se smrtna kazna ne sprovodi.

Britanska vlada insistira na tome da ih, kao legitimne pripadnike ukrajinskih oružanih snaga, treba tretirati kao ratne zarobljenike prema Ženevskim konvencijama. Ukrajinska vlada je uspostavila kanal za regrutaciju, a zapadnjaci putuju u Ukrajinu kako bi pomogli u odbrani od ruske invazije ili da pomognu u pružanju humanitarne pomoći Ukrajincima tokom rata.

XS
SM
MD
LG