Dostupni linkovi

Prezaposleni piloti bez aviona: Kako rat u Ukrajini onemogućava ruski Aeroflot


Airbus A350-900 ruskog Aeroflota na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, mart 2020.
Airbus A350-900 ruskog Aeroflota na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, mart 2020.

Piše: Denis Nesterov

Piloti i putnici bili su na svojim mjestima; avioni spremni za poletanje, ali više od 350 letova nije moglo da poleti sa moskovskog međunarodnog aerodroma Šeremetjevo tokom dva dana u junu.

Aeroflot, ruski državni avioprevoznik, koji tvrdi da je jedna od najvećih svjetskih avio-kompanija, ostao je bez kabinskog osoblja, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ova priča je podijeljena na Telegram kanalu Aviatorščina, ruskom forumu avio-industrije. I to se nije jednom dogodilo.

Krajem jula, nedostatak pilota doveo je do otkazivanja 68 letova Aeroflota sa Šeremetjeva, prema kanalu Aviatorščina. Nekoliko drugih letova je odloženo.

Putnici Aeroflota na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, decembar 2023.
Putnici Aeroflota na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, decembar 2023.

RSE je potvrdio ove izvještaje o nezapamćenom nedostatku pilota i posade sa tri izvora iz ruske avio-industrije, koji su, kao i drugi intervjuisani izvori, zatražili da ostanu anonimni kako bi govorili o ovoj o osjetljivoj temi.

"Na vrhuncu sezone, kada postoji ogromna potražnja i kada su ljudi spremni da potroše novac na karte, nismo mogli da se nosimo sa tim", prokomentarisao je ruski kopilot Erbasa A320.

"Ovo je iznenađujuće i otkriva mnogo", nastavio je kopilot. "Nije prvo ljeto (u vrhuncu sezone putovanja), ali ranije smo uvijek uspijevali."

Međutim, situacija se promijenila 24. februara 2022. godine, sa invazijom Rusije na Ukrajinu. Dvije i po godine kasnije, sputan sankcijama koje su povećale troškove i smanjile prihode, Aeroflot ne može uvijek da pronađe avione, pilote i posadu koji su mu potrebni za efikasan rad, otkrila je istraga Ruskog servisa RSE.

Od decembra 2023. godine, ruska vlada je potrošila 1,09 biliona rubalja (12 milijardi dolara) od marta 2022. da podrži rusku avio-industriju subvencijama, kreditima, proizvodnjom domaćih aviona i otkupom iznajmljenih Boinga i Erbasova, prema podacima ruske vlade, kako je analizirao Reuters.

Međutim, ove mjere, kratkoročno fokusirane, nisu dovoljne da osiguraju neophodne obučene pilote i posadu ili dobro opremljene avione, navode stručnjaci.

Kada su pandemija COVID-a 2020-21. i invazija na Ukrajinu pogodili vazdušni saobraćaj, rekao je jedan stručnjak za bezbjednost avio-kompanija, ruske avio-kompanije su smanjile raspored pilota, uključujući i za "skupe", iskusne pilote, i smanjile su ili ukinule obuku za strane avioni koji su, prema najnovijim vladinim podacima iz aprila 2022. godine, činili više od dvije trećine ruskih civilnih putničkih aviona.

Nakon što su Boeing i Airbus ograničili svoje poslovanje sa ruskim avioprevoznicima, vlada je usvojila program iz juna 2022. za snabdijevanje ruskih avio-kompanija sa 1.036 aviona domaće proizvodnje do 2030. godine, što je navelo kompanije da pređu na obuku na ruskom Superjetu.

Ali Aeroflot sada kaže da se njegov putnički promet povećao - za 21,4 odsto od prve polovine 2023. na 25,4 miliona putnika u prvoj polovini ove godine, prema poslovnom listu Komersant.

Ipak, smanjenje rasporeda i bezbjednosna ograničenja postavljena na vrijeme letenja pilota i posade, 90 sati mjesečno je maksimum regulatora Rosaviacia, znači da nema dovoljno kvalifikovanih letačkih timova.

"Ne možemo i ne želimo da letimo više", prokomentarisao je jedan zaposlenik Aeroflota. "I niko više neće letjeti. To je nemoguće i neprihvatljivo."

"Ali niko neće otići do uprave i reći im: 'Ako ne želite da prekinete letove, onda morate da unajmite još pilota'", dodao je zaposleni.

Još jedan izazov je pronalaženje adekvatno servisiranih aviona za sve nove pilote.

Rusija je izdvojila 300 milijardi rubalja (3,5 milijardi dolara) iz svog državnih fondova 2023. godine za prenos lizinga 169 aviona sa zapadnih zakupaca na agenciju koju vodi Rosaviatsia, napisala je novinska agencija Interfaks.

Ali sankcije koje imaju komplikovan pristup rezervnim dijelovima i popravkama znače da često strani avioni ostaju bez ili se oslanjaju na "kanibalizaciju" dijelova za održavanje prema pisanju RSE iz 2023.

Obećane ruske zamjene za ove avione još nisu stigle.

Isporuke aviona Superjets MS-21 koje kontroliše državna United Aircraft Corporation odložene su od 2024. do najmanje 2025. godine.

Neki stručnjaci sumnjaju da će se avioni i tada pojaviti.

"Globalna proizvodnja aviona izgrađena je na složenim međunarodnim lancima saradnje. Ne možete to učiniti naglo i sami", prokomentarisao je jedan izvor iz ruske avio-industrije.

To znači da sada ne samo da uopšte nema dovoljno pilota, već "imate pilote za obećane ruske avione koji nemaju čime da lete", rekao je ekspert.

Plate pilota koji imaju čime da lete nisu indeksirane za inflaciju, koja je sada na 9,13 odsto, prema podacima Centralne banke Rusije.

Plata ruskog komercijalnog pilota dostiže maksimum od 350.000 rubalja (3.800 dolara) mjesečno, prema jednom stručnjaku za bezbjednost ruskih avio-kompanija. Ali to je plata za "kapetana velikog Boinga sa dugim radnim iskustvom i koji leti ograničenje od 90 sati mjesečno", rekao je stručnjak. "Svi ostali, a oni su većina, primaju manje."

Ta maksimalna plata je ispod najniže godišnje plate (50.000 dolara) uključene u analizu plata pilota širom svijeta koju je uradio Simple Flying, sajta za vijesti o vazduhoplovstvu.

Da bi pronašli bolju platu, i bolje uslove rada, uz adekvatno vrijeme za odmor i slobodno vrijeme - i piloti i posade odlaze, rekli su zaposleni u industriji.

Osoblje Aeroflota tokom Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, juni 2021.
Osoblje Aeroflota tokom Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, juni 2021.

Avio-kompanije u Persijskom zalivu nude pilotima duplo veće plate nego što mogu da zarade u Rusiji, napomenuo je stručnjak za bezbjednost avio-kompanija.

Stjuardesa Aeroflota je pominjala poznanike koji su napustili Aeroflot i njegovu diskontnu avio-kompaniju Pobjeda za budžetske prevoznike Ujedinjenih Arapskih Emirata FlyDubai i Air Arabia.

"Momci koje poznajem lete u Uzbekistanu, Kazahstanu, Vijetnamu i na mnogim drugim mjestima", dodala je stjuardesa.

Jedan komentator Aviatorščine je primijetio da kompanija treba da im "isplati konkurentne plate, da bi se piloti vratili u Aeroflot; a to znači da plaćate i druge zaposlene".

Ako to ne uradi, dodao je drugi komentator, to bi moglo značiti da bi Aeroflot do decembra mogao ostati bez pilota koji nisu iskoristili svoju maksimalnu godišnju kvotu od 900 sati leta.

Gore citirani zaposlenik Aeroflota vjeruje da će ruski prevoznici angažovati nove pilote da pojačaju "efikasnost" avio-kompanije, ali nije izvjesno da li Aeroflot to može da priušti.

U julu je Aeroflot objavio svoj prvi profit od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine - 42,2 milijarde rubalja (470 miliona dolara) za drugi kvartal 2024. finansijske godine, napisao je Komersant.

U saopštenju za javnost od 30. jula, Aeroflot je taj profit pripisao povećanju potražnje, ali je priznao da su i njegovi troškovi porasli.

Troškovi Aeroflota za gorivo, održavanje, popravke i rezervne dijelove su se više nego utrostručili od drugog kvartala 2023. na skoro 33 milijarde rubalja (367 miliona dolara), navodi Komersant.

Cijene ruskog mlaznog goriva porasle su za 30 odsto od marta 2022. godine, saopštila je SPIMEKS, Međunarodna berza robe u Sankt Peterburgu.

Boeing 777-300ER iz flote Aeroflota na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi (arhivska fotografija)
Boeing 777-300ER iz flote Aeroflota na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi (arhivska fotografija)

Dugoročno, letovi u takozvane "prijateljske" zemlje, Kinu, Indiju i Tursku, na primjer, ne mogu da nadoknade prihode izgubljene od profitabilnijih dugih ruta ka Sjedinjenim Državama ili Evropskoj uniji koji su nestali nakon februara 2022., objavio je list Novaja gazeta Evropa u aprilu.

A naknade za prelet koji su, prije pandemije, davale Aeroflotu jednu trećinu njegove godišnje zarade prije oporezivanja, oko 500 do 800 miliona dolara, prema Novaja Gazeta Evropa, uglavnom su nestale.

Više cijene karata za 25 odsto od 2023. godine na 77 dolara na 1.000 kilometara, prema informativnom sajtu Vedomosti, ne mogu nadoknaditi razliku.

U međuvremenu, vladini planovi za povećanje domaće proizvodnje aviona mogli bi biti preispitani, objavio je početkom avgusta Komersant. A vlada nema planove da ponovo zakupljuje dodatne zapadne avione, rekao je krajem jula ministar saobraćaja Roman Starojt za državnu agenciju RIA Novosti.

"U trenutnoj situaciji, neće biti moguće dugo održavati spremnost za let zapadnih aviona", prokomentarisao je drugi stručnjak za bezbjednost avio-kompanija. Bez dovoljno velikih aviona spremnih za let i novih aviona, "čak su i srednjoročni izgledi", rekao je on, "crni".

Aeroflot tvrdi da će svoj profit koristiti za pokrivanje rastućih troškova, ali među ove izdatke nije uključio veće plate pilota i posade.

Čak i ako se odluči za veliko povećanje cijena, opcija za koju je minister saobraćaja Starovojt u julu rekao da nije izgledna, "neće ostati novca za veće plate pilota i poboljšanje uslova rada", upozorio je stručnjak za bezbjednost avio-kompanije. "Dakle, piloti će nastaviti da bježe."

*Napisala Elizabeth Owen na osnovu izvještaja dopisnika Ruskog servisa RSE Denisa Nesterova

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG