Dostupni linkovi

Više od 20.000 ljudi iz ruskih regija oko Volge poginulo u Ukrajini


Grobovi ruskih vojnika poginulih u Ukrajini u ruskoj regiji Volgograd, 30. 3. 2024.
Grobovi ruskih vojnika poginulih u Ukrajini u ruskoj regiji Volgograd, 30. 3. 2024.

Više od 20.000 vojnika iz ruskog Povolžja, teritorija koji se sastoje od nekoliko regija oko rijeke Volge - poginulo je u Ukrajini od početka invazije Moskve na susjednu zemlju, prema izračunima Idel.Realities, što je još jedan znak dubokog utjecaja koji rat Kremlja u Ukrajini ima na udaljenije regije Rusije.

Podaci Idel.Realities (Idelske stvarnosti), regionalne novinske kuće Tatarsko-baškirskog servisa Radija Slobodna Evropa, pokazuju da Baškortostan ima najveći broj umrlih od nešto više od 3.000, a slijede ga Tatarstan s 2.724 i Permski kraj s 2.296.

Najmanje gubitaka među 14 regija Povolžja zabilježeno je u Penzi (461) i Mordoviji (307).

Podaci su izračunati na temelju objava rodbine preminulih i službenih izjava.

Tatarstanski vojnik Ruslan Sadikov poginuo je u blizini ukrajinskog Mariupolja 2022. godine. (Arhivska fotografija)
Tatarstanski vojnik Ruslan Sadikov poginuo je u blizini ukrajinskog Mariupolja 2022. godine. (Arhivska fotografija)

Vlasti u regijama aktivno su podržale rat nudeći financijske poticaje prilikom novačenja.

Osim vojnika pozvanih kroz mobilizaciju, mnogi iz regije koji su se uključili u rat uključivali su zatvorenike i privatne vojne plaćenike, kao i "kontraktnike" - muškarce koji dobrovoljno potpisuju ugovore za borbu, potaknuti iznimno visokim plaćama i boračkim naknadama, za udovice i preživjele.

Ruska je vlada notorno šutjela o svojim ratnim gubicima otkako je pokrenula invaziju u februaru 2022. godine. Posljednja službena brojka objavljena je u septembru te godine, s 5.937 poginulih ruskih vojnika. U to je vrijeme ukrajinska strana izvještavala o ruskim gubicima koji su bili gotovo deset puta veći od te brojke.

Zbog toga je novinarima, analitičarima i vanjskim promatračima bilo teško procijeniti puni učinak rata na određene populacije.

Taj zbroj, zajedno s podacima koje je prošle sedmice objavio Radio Slobodna Evropa, najnoviji je pokazatelj kako teret rata Kremlja protiv Ukrajine nerazmjerno pada na regije Rusije udaljenije od bogatih središta Moskve i St. Petersburga.

Mediazona i ruska služba BBC-ja potvrdili su imena 71.057 ruskih vojnika poginulih prošlog mjeseca, a Baškortostan i Tatarstan su na prvom i četvrtom mjestu po gubicima u cijeloj zemlji.

Ruski gubici u ukrajinskom ratu sada premašuju one iz svih sukoba nakon Drugog svjetskog rata u Sovjetskom Savezu, kao i Rusiji nakon pada Željezne zavjese.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG