Dostupni linkovi

Predsednica Gruzije: Odluka Moskve o obnovi bezviznog režima neprihvatljiva


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Rusija je u sredu obnovila bezvizni režim za građane Gruzije i ukinula zabranu direktnih letova između dve zemlje uvedenu 2019. godine, navodi se u uredbi objavljenoj na sajtu ruske vlade.

Ovaj potez predstavlja naglo otopljavanje odnosa između Moskve i Tbilisija, koji su bili među najzategnutijima u bivšem Sovjetskom Savezu, ali su se poboljšali poslednjih godina, ocenjuje agencija Frans pres.

Međutim, predsednica Gruzije Salome Zurabičvili smatra odluku Moskve neprihvatljivom dok traje ruska invazija na Ukrajinu.

"Obnavljanje direktnih letova i ukidanje zabrane viza sa Gruzijom je neprihvatljivo sve dok Rusija nastavlja agresiju na Ukrajinu i okupira našu teritoriju“, napisala je ona na Tviteru.

Zurabičvili je često u zavadi sa gruzijskom vladom, ali ima ograničena izvršna ovlašćenja prema ustavu, podseća agencija Rojters.

Rusija dozvoljava građanima većine bivših sovjetskih republika bezvizni pristup, ali je Gruzijcima uvela vizni režim 2000. godine, navodeći rizik od terorizma u regionu Severnog Kavkaza.

Moskva je zabranila direktne letove za Gruziju 2019. godine, nakon antiruskih protesta.

Gruzija omogućava Rusima pristup bez viza i puno pravo na rad do godinu dana, što je ovu zemlju učinilo jednom od glavnih destinacija za Ruse koji su napustili svoju zemlju od početka rata u Ukrajini.

Moskva i Tbilisi nemaju formalne diplomatske odnose od 2008. godine, kada su vodili kratak rat oko Južne Osetije, regiona Gruzije koji podržava Rusija.

Gruzijsko društvo ostaje snažno antirusko, sa stotinama hiljada Gruzijaca koji žive kao interno raseljena lica nakon što su pobegli iz Južne Osetije i drugog secesionističkog regiona koji podržava Rusija, Abhazije.

Međutim, gruzijska vlada je izbegavala da zauzme otvoreno antiruski stav od početka ruske invazije u Ukrajini, pokrenute 24. februara 2022. godine.

Tbilisi je odbio da uvede sankcije Moskvi iako je gruzijsko javno mnjenje proukrajinsko i dolazak velikog broja ruskih antiratnih emigranata stvorio je određene napetosti u Gruziji.

Stav Tbilisija je zaoštrio odnose sa Evropskom unijom, iako je zaslužio pohvale od svog starog neprijatelja Rusije, koja je stav Gruzije o ratu navela kao "uravnotežen“ i više puta nudila da obnovi direktne letove.

U martu, usred velikih protesta, vlada Gruzije je odustala od napora da usvoji nacrt zakona koji reguliše takozvane "strane agente“.

Kritičari su rekli da je zakon napravljen po uzoru na ruski zakon za koji kažu da je korišćen za podrivanje tamošnjeg civilnog društva i da je simbol autoritarne promene u Gruziji.

XS
SM
MD
LG