Dostupni linkovi

U ruskom napadu na ukrajinski humanitarni centar pet poginulih


Grad Rzhyshchiv, u kijevskoj objasti, nakon ruskog vazdušnog napada 22.marta 2023. Foto: Genya Savilov/AFP
Grad Rzhyshchiv, u kijevskoj objasti, nakon ruskog vazdušnog napada 22.marta 2023. Foto: Genya Savilov/AFP

U ruskom napadu na centar za humanitarnu podršku u gradu Kostyantynivka, na istoku Ukrajine, poginulo je pet osoba, saopštila je ukrajinska služba za vanredne situacije.

"Grad Kostyantynivka bio je pod raketnom paljbom tokom noći 24. marta. Jedna od raketa je pogodila jednospratnu zgradu", saopštila je hitna služba na Telegramu, prenosi AFP.

Prethodno je predsjednik ukrajine Volodimir Zelenski pozvao evropske lidere da ubrzaju i povećaju opskrbu njegove zemlje oružjem, uključujući rakete dugog dometa i borbene avione.

Nakon posjete regionu Hersona, gdje su ukrajinske snage prošle godine postigle uspjeh na bojnom polju, Zelenski je kazao da bi kašnjenja u isporuci raketa dugog dometa i borbenih aviona mogla produžiti rat.

"Vrijeme je ključno. Ne samo mjeseci i sedmice, već dani, što prije djelujemo zajedno, više života spašavamo. Ako Evropa oklijeva, zlo će možda imati vremena da se pregrupiše i pripremi za godine rata", kazao je u video poruci evropskim liderima 23.marta u Briselu.

Lideri Evropske unije podržali su plan za slanje Ukrajini milion metaka artiljerijske municije u narednih 12 mjeseci kako bi pomogli zemlji da se suprotstavi ruskim invazijskim snagama.

Ministri vanjskih poslova i odbrane EU su ranije ove sedmice odobrili plan za ubrzanu proceduru kupovine milion komada municije zemlja-zemlja i artiljerije, i ako se to zatraži, projektila.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je nakon samita takođe rekla da će nove sankcije Rusiji uglavnom suzbiti izbjegavanje onih ranije uvedenih, te da će EU raditi s drugim organizacijama na pronalaženju ukrajinske djece deportovane u Rusiju.

XS
SM
MD
LG