Dostupni linkovi

U Rumuniji 'pronađeni dijelovi drona' iz ruskih napada u Ukrajini


Na slici koju je na društvenim mrežama objavio ukrajinski zvaničnik, vidi se eksplozija ruskog drona u blizini granice između Rumunije i Ukrajine, 4. septembar 2023.
Na slici koju je na društvenim mrežama objavio ukrajinski zvaničnik, vidi se eksplozija ruskog drona u blizini granice između Rumunije i Ukrajine, 4. septembar 2023.

Rumunski ministar odbrane rekao je u srijedu da su dijelovi, po svemu sudeći, bespilotne letjelice iz nedavnih ruskih napada na ukrajinsku luku na rijeci Dunav pronađeni na teritoriji njegove zemlje, piše AP.

Rumunija je članica NATO-a.

Rumunski ministar odbrane Angel Tilvar rekao je za lokalni medij Antena 3 CNN da su dijelovi onoga što je najvjerovatnije bio dron otkriveni u istočnom okrugu Tulcea, području na Dunavu koje čini prirodnu granicu između Rumunije i ratom razorene Ukrajine.

"Potvrđujem da su na ovom području pronađeni dijelovi koji bi mogli biti od drona", rekao je Tilvar, dodajući da ovi dijelovi ne predstavljaju prijetnju.

Nejasno je da li je Rumunija utvrdila kada ili odakle je dron lansiran, prenosi AP.

Nedavno je zabilježena serija ruskih napada na dunavske luke u Ukrajini, koje su blizu Rumunije, zemlje članice NATO-a od 2004. godine.

NATO ima kolektivnu odbrambenu obavezu prema kojoj vojna alijansa napad na jednog saveznika smatra napadom na sve saveznike.

Tilvarovi komentari dolaze nakon što je rumunsko Ministarstvo odbrane "kategorički negiralo" tvrdnje koje je u ponedjeljak iznio glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko, koji je rekao da su bespilotne letjelice Šahed, koje je lansirala Rusija u nedjelju navečer, pale i eksplodirale na rumunskoj teritoriji.

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis je također negirao te tvrdnje u utorak, rekavši da su napadi "provjereni 800 metara od naše granice, dakle vrlo, vrlo blizu".

Iohannis je u srijedu odgovorio na ministrove komentare rekavši da je zatražio "hitnu istragu".

"Ako se potvrdi da ovi elementi dolaze iz ruskog drona, takva situacija bi bila potpuno nedopustiva i ozbiljno narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rumunije, države saveznice NATO-a", rekao je predsjednik na samitu Inicijative tri mora u Bukureštu.

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, zabilježen je samo još jedan slučaj da su ratna dešavanja "prešla granicu" neke države članice NATO-a. U pitanju je raketa koja je pogodila farmu u Poljskoj, ubivši dvoje ljudi.

Poljski zvaničnici su kasnije rekli da izgleda da je to bilo nenamjerno i da ga je vjerovatno pokrenula protuzračna odbrana u susjednoj Ukrajini.

"U prilično kratkom periodu došlo je do niza napada koje je Rusija izvršila na ukrajinske lučke objekte i skladišta", rekao je Tilvar. "Zbog toga mislim da je važno pojačati mjere opreza."

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG