Dostupni linkovi

Obilježavanjem 9. januara krši se i Ustav Republike Srpske, poručio OSCE


Policijske snage Republike Srpske (RS) na defileu povodom Dana RS, Banja Luka, 9. januara 2022.
Policijske snage Republike Srpske (RS) na defileu povodom Dana RS, Banja Luka, 9. januara 2022.

Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske (RS) ne krši samo Ustav Bosne i Hercegovine već i ustav bh. entiteta RS, saopćili su iz Misije OSCE -a u BiH 4. januara.

Dan RS je Ustavni sud Bosne i Hercegovine tri puta proglasio neustavnim, a Venecijanska komisija diskriminatornim.

Misija OSCE-a u BiH pozvala je Vladu RS da u potpunosti poštuje vladavinu prava, koja mora obuhvatiti poštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao konačnih i obavezujućih.

U objavi na društvenoj mreži X dodaju i kako nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo.

Vlasti RS obilježavaju 9. januar, datum kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koji su osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U donošenju deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS.

Praznik osporen tri puta

Ustavni sud tadašnje Republike BiH donio je 28. februara 1992. Odluku kojom se poništavaju i deklaracija i Ustav Srpske Republike BiH koji je skupština srpskog naroda u BiH donijela 9. januara te godine.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan.

Osim što se Ustavni sud u meritumu osvrnuo na događaje iz 1992., utvrdio je i da se tad obilježava i krsna slava Republike Srpske – Sveti arhiđakon Stefan, pa se svjetovni datum, zbog načina njegovog obilježavanja, doživljava i kao vjerski pravoslavni praznik.

Ustavni sud BiH nije osporio pravo vjernicima da obilježavaju krsnu slavu Svetog Stefana, kao ni dan RS, ali je utvrdio da "Dan RS-a" ne može biti 9. januar.

XS
SM
MD
LG