Dostupni linkovi

Pod istragom nabavka respiratora tokom pandemije u Republici Srpskoj


Zgrada Fonda zdravstvenog osiguranja bh. entiteta RS, ilustrativna fotografija
Zgrada Fonda zdravstvenog osiguranja bh. entiteta RS, ilustrativna fotografija

U Banjaluci je u toku pretres prostorija Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS), te poslovnih i privatnih prostorija firme "Medietik", saopšteno je iz Republičkog javnog tužilaštva tog bosanskohercegovačkog entiteta u srijedu 23. oktobra.

Između ostalog, iz tužilaštva navode kako je tokom pandemije korona virusa Fond od ove firme nabavio 165 respiratora - od kojih 85 nikad nije upotrebljeno jer nisu pogodni za pacijente.

Dodaje se kako se vrši i pretres privatnog objekta vršioca dužnosti direktora Fonda Dejana Kusturića, a cijela akcija se provodi u istrazi nezakonitih radnji oko nabavki ne samo respiratora, nego i druge medicinske opreme za vrijeme pandemije.

Kusturić se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja u dogovaranju nabavke sa preduzećem "Medietik".

"Utvrđeno da je od ponuđača 'Medietik' zaključenjem ugovora, te kasnijim zaključenjem Aneksa ugovora FZO RS nabavio 165 respiratora, koji su isporučeni zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, od kojih 85 respiratora nikada nije upotrijebljeno jer je utvrđeno da isti nisu pogodni za upotrebu kod pacijenata", ističe se u saopštenju Tužilaštva RS.

Navodi se i kako je nabavkom respiratora i medicinske opreme firma "Medietik" ostvarila prihod u visini od oko 12 miliona maraka (oko šest miliona evra), dok je budžet Republike Srpske oštećen za više od četiri miliona maraka (više od dva miliona evra).

Akcija se izvodi po nalogu Republičkog javnog tužilaštva RS, a sprovode je pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine, te Uprave za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Još u julu 2020, SIPA je u FZO kontrolisala i izuzimala dokumentaciju u vezi sa milionskom nabavkom respiratora preko firme "Medietik" iz Banjaluke.

Tužilaštvo BiH je 26. juna 2020. formiralo predmet oko respiratora uvezenih u Republiku Srpsku tokom vanrednog stanja zbog pandemije COVID-19.

Kako je tada pisao RSE, slučaj su istraživali i MUP RS i Republičko javno tužilaštvo.

XS
SM
MD
LG