Dostupni linkovi

Republikanci pozvali na svedočenje Bidenovog sina i brata u istrazi za opoziv


Zgrada Kongresa SAD u Vašingtonu
Zgrada Kongresa SAD u Vašingtonu

Republikanci u Kongresu u sredu su agresivno pojačali istragu za opoziv američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) izdavanjem poziva za svedočenje njegovog sina Hantera (Hunter) i brata Džejmsa (James).

Pokušaj da se njih dvojica primoraju da svedoče došao je od Nadzornog odbora Predstavničkog doma, gde republikanska većina mesecima pokušava da dokaže da je predsednik počinio nedelo, kako bi ga opozvali.

Taj odbor je već pregledao bankovne evidencije i saslušao saradnike Hantera Bajdena, problematičnog predsednikovog sina, navodeći da postoji shema korupcije za trgovinu uticajem s njegovim ocem u vreme kada je bio potpredsednik Baraka Obame (Barack).

Pozivi kojima se nalaže članovima porodice Bajden da svedoče upućeni su godinu dana pre izbora 2024. na kojima Bajden traži drugi mandat. Njegov verovatni protivnik je bivši predsednik Donald Tramp (Trump).

"Odbor za nadzor Predstavničkog doma pratio je novac i sastavio evidenciju dokaza koji otkrivaju kako je Džo Bajden znao, bio umešan i imao koristi od shema njegove porodice za trgovinu uticajem", naveo je u saopštenju predsednik odbora Džejms Komer (James Comer).

On je dodao da će Nadzorni odbor dovesti članove porodice Bajden i njihove saradnike kako bi bili ispitani.
Iako republikanci tek treba da pruže čvrste dokaze o korupciji predsednika, u toj stranci postoji snažan pritisak za opoziv.

Ako bi Predstavnički dom izglasao impičment kojim se protiv Bajdena podiže optužnica, Senat pod kontrolom demokrata bi sasvim sigurno odbio da ga osudi.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer (Karine Jean-Piere) rekla je za pozive Hanteru i Džejmsu Bajdenu da je u pitanju "neosnovana kampanja klevetanja predsednika i njegove porodice".

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG