Dostupni linkovi

Relativizacija pogibije radnika i netačna poređenja


Navodeći da „žali zbog pogibije dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi“, predsednik Srbije je dodao da je to "život" i da se „u životu događaju takve stvari“
Navodeći da „žali zbog pogibije dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi“, predsednik Srbije je dodao da je to "život" i da se „u životu događaju takve stvari“

“Predsednik i premijerka pokušavaju da relativizuju ono što se desilo i da nam gotovo izvesno najave da niko neće biti sankcionisan, da niko zapravo nije odgovoran jer, eto, te nesreće na gradilištima se dešavaju”, kaže za Radio Slobodna Evropa profesor radnog prava, saradnik Instituta za uporedno pravo Mario Reljanović povodom reakcija Aleksandra Vučića i Ane Brnabić na pogibiju dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi.

Predsednik Srbije izvinio se zbog netačne izjave da „u Sjedinjenim Američkim Državama svakih deset sekundi pogine jedan perač prozora“ koju je izneo u petak govoreći o pogibiji radnika u Beogradu. On je rekao da je „bio umoran, da nije razmislio, te da je ispao glup". Podatak koji je izneo predsednik Srbije može se pronaći na američkom satiričnom portalu „The Onion“.

Iako se iz Ministarstva unutrašnjih poslova još nisu oglasili zvaničnim saopštenjem, a Radio Slobodna Evropa do sada nije dobio odgovor na upit koji smo im poslali, pogibiju radnika u petak su komentarisali i predsednik i premijerka Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da je “to velika tragedija", ali da su to "stvari koje se, na žalost, dešavaju u toj profesiji".

"Ovakve stvari se dešavaju svuda u svetu, u svim zemljama, i u zemljama koje su najnaprednije i najuređenije. Recimo, u Sjedinjenim Američkim Državama, po zvaničnim podacima, tokom 2016. godine čak 5.110 radnika je nastradalo na svom radnom mestu. To je više od 14 radnika u proseku dnevno. Dakle, ovakve stvari se dešavaju i dešavaće se zato što je građevina visokorizična profesija", rekla je Brnabić.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je pogibija radnika “velika tragedija”, te da je “obema porodicama uputio izraze saučešća”.

"Nadam se da ako postoji odgovornost, da će nadležni to ispitati. A, ovim drugima koji iz svake tragedije hoće da izvuku političku korist, posebnu pažnju neću ni da pridajem", kazao je Vučić.

Navodeći da „žali zbog pogibije dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi“, predsednik Srbije je dodao da je to "život" i da se „u životu događaju takve stvari“.

“To je potpuno pogrešna poruka, ne samo zbog čudne argumentacije koja je upotrebljena, već i zbog toga što to jednostavno nije tačno. Dakle, kad god postoji smrtni ishod na gradilištu, mora da se sprovede istraga i da se utvrdi da li postoji krivična odgovornost lica koja su za to odgovorna, a ta lica postoje po imenu i prezimenu. Pretpostavljanje da se tu ništa nije desilo što bi bilo značajno za državne organe i tužilaštvo da reaguju svakako nije nešto što može da nam ulije poverenje u buduću istragu”, navodi Mario Reljanović.

On dodaje da bi se ovakve izjave mogle tumačiti kao pritisak na policiju i tužilaštvo.

“Imajući u vidu težinu svega što predsednik izgovori i činjenicu da je njegovo obraćanje istovremeno bilo upućeno i javnosti, koja pokušava da se ubedi da je to nešto uobičajeno, ali, čini mi se, i investitoru, odnosno poslodavcu da će to biti sve u redu, onda se na taj način može govoriti o tome da već znamo kakav će biti ishod postupka”, kaže Reljanović.

Poput premijerke, i Vučić se, uz tvrdnje da se „na opasnim poslovima, poput građevine, dešava proporcionalno mnogo manje nesreća“, pozivao na primere iz Amerike.

"Što se tiče optužbi na račun države, mislio sam da to ne govorim, ali hoću ljudima da pročitam samo neke podatke. Znate li da u Americi na svakih deset sekundi gine jedan perač prozora?", kazao je Vučić.

Dan kasnije, na konferenciji za novinare posle sastanka sa potpredsednikom Indije Venkai Naiduom u Beogradu, predsednik Srbije izvinio se građanima jer je „govoreći o nesrećama u građevinskom sektoru koje se dešavaju svetu izneo podatak uzet sa nekog šaljivog sajta“.

"Nisu krivi moji savetnici, da sam malo razmislio i da nisam bio umoran shvatio bih odmah", rekao je Vučić i dodao da je „normalno grešiti“.

On je za svoj tim rekao da je „najbolji“ i da „želi da ih pohvali jer mu je uvek donosio pobede i da će to činiti u budućnosti“.

"To što sam ja ispao glup i što je to bila glupost šta da radim, bez loše namere je bilo", istakao je Vučić.

Vučićeva izjava o američkim peračima prozora od petka uveče kruži društevnim mrežama, a jedan od autora portala „Njuz.net“ Nenad Milosavljević kaže za RSE da je „svako ko je iole razmislio o podatku koji je izneo predsednik, mogao da zaključi da je to prosto nemoguće i da bi u Americi godišnje ginulo na milione ljudi, perača prozora“.

„Suština je da je Vučić dok se pripremao za konferenciju, ili neko ko to za njega radi naleteo na pogrešan izvor. U pitanju je američki sajt The Onion, na koji se i Njuz.net ugledao kada smo nastajali. To je satirični sajt i njihove priče su izmišljene. Sam taj podatak koji su oni naveli već u naslovu teksta je dovoljno bizaran i čudan da signalizira da tu nešto nije u redu, ali očigledno da Vučiću i njegovim medijskim savetnicima iz nekog razloga to nije bilo čudno“, navodi Milosavljević.

Zbog pogibije dvojice radnika na gradilištu „Bograda na vodi“, oko dvesta građana okupilo se u petak uveče ispred Vlade Srbije na poziv Inicijative Ne da(vi)mo Beograd na protestu pod nazivom „Koliko vredi život u Srbiji“.

Održan protest 'Koliko vredi život u Srbiji'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

XS
SM
MD
LG