Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ratne zločine u istočnoj Bosni


Sjedište Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu (Ilustracija)
Sjedište Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu (Ilustracija)

Podignuta je optužnica protiv četiri osobe u kojoj ih se tereti za ratne zločine počinjene na području Zvornika u istočnoj Bosni u maju i junu 1992. godine, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 27. decembra.

Optuženi su Dragan Spasojević, Vinko Radović, Dragomir Vasić i Petko Panić, za koje Tužilaštvo navodi da su bili dužnosnici civilnih, vojnih i policijskih vlasti te da su sva četvorica državljani BiH i Srbije.

Tužilaštvo BiH ih tereti da su sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika.

U optužnici se navodi da su kao saizvršioci planirali i učinili, te pomogli u planiranju, pripremanju i učinjenju prisilnog preseljenja nekoliko hiljada civila bošnjačke nacionalnosti sa područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela u toj općini.

Optuženi su i za nečovječno postupanje, kao i nezakonito zatvaranje dijela ovog stanovništva. Navodi se i da su prilikom progona stanovništva počinjena ubistva nekoliko civila bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo u saopćenju navodi da se Petko Panić tereti i za nezakonito razdvajanje od njihovih članova porodica oko 600 bošnjačkih muškaraca i dječaka, starosti od 15 do 70 godina.

Navodi se da je među njima bilo najmanje 28 djece i maloljetnih osoba, koji su transportirani i nezakonito zatvoreni u Tehničko-školski centar u Karakaju.

Tužilaštvo je najavilo da će optužbe dokazati pozivanjem 204 svjedoka, među kojima i pet svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, kao i više od 430 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Za ratne zločine na području opštine Zvornik pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju proglašeni su krivim Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Mićo Stanišić, Stojan Župljanin.

U Srbiji su, pred Sudom za ratne zločine u Beogradu, za zločine u Zvorniku 2010. osuđeni Branko Grujić i Branko Popović, kao i Dušan Vučković, Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović, Darko Janković i Goran Savić, koji su, prema optužnicama, organizovano i dobrovoljno došli iz Srbije.

I dalje se traga za više stotina nestalih s područja opštine Zvornik.

XS
SM
MD
LG