Dostupni linkovi

Trišić osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Bratuncu


Obilježavanje godišnjice zločina u Bratuncu, 11. maja 2015.
Obilježavanje godišnjice zločina u Bratuncu, 11. maja 2015.

Milan Trišić osuđen je pred Sudom Bosne i Hercegovine na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina na području opštine Bratunac, na istoku BiH, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE). Radi se o prvostepenoj presudi.

Njega Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Trišić u periodu od aprila do oktobra 1992. godine, na području opštine Bratunac, tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi na području sela Hranča i opštine Bratunac.

Kako se ističe u optužnici, progon je vršen u okviru široko rasprostranjenog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, s diskriminatornom namjerom.

"I to lišenjem života, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, odvođenjem u logore, suprotno pravilima međunarodnog prava, ubistvima, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljnih fizičkih ili psihičkih povreda ili narušavanja zdravlja, te uništenja privatne imovine velikih razmjera", ističe se u optužnici.

Trišiću je suđenje počelo 10. juna 2020. godine.

On je u oktobru 2019. godine deportovan iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosnu i Hercegovinu, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učešću u ratu.

Prema zvaničnim podacima, na području opštine Bratunac tokom 1992. godine ubijena su 603 Bošnjaka.

XS
SM
MD
LG