Dostupni linkovi

Policija traga ko je prefarbao ploču sa imenom Ratka Mladića kod Sarajeva


Spomen-ploča sa imenom Ratka Mladića je očišćena u petak, 26. novembra
Spomen-ploča sa imenom Ratka Mladića je očišćena u petak, 26. novembra

Policija Istočnog Sarajeva traga za osobama koja su prefarbala ploču sa imenom Ratka Mladića, osuđenog za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Nalazi se na entitetskoj liniji razdvajanja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, nekoliko kilometara od centra glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Spomen-ploča sa imenom Ratka Mladića, koji je pred Međunarodnim sudom u Hagu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratni zločin u Bosni i Hercegovini (BiH), u petak, 26. novembra je očišćena od boje koja je bačena dan ranije.

Kako je saopšteno iz policijske stanice Istočno Novo Sarajevo, u četvrtak navečer, 25. novembra prijavljeno je da je nepoznati izvršilac ili više njih “oštetio spomen-ploču posvećenu Ratku Mladiću”.

“U toku je rad na rasvjetljavanju i pronalasku izvršioca koji je oštetio spomen-ploču postavljenu u mjestu Vraca, u Istočnom Novom Sarajevu”, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Novo Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da je za “skrnavljenje spomen-ploče na Vracama odgovorno političko Sarajevo, koje je svojim potezima stvorilo histeriju u javnosti”.

“Mi ćemo ploču čuvati, održavati i paziti, a na njihove provokacije nećemo reagovati”, poručio je Ćosić.

Vlasti Grada Istočno Sarajevo, koji se nalazi u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), odbijaju da uklone spomen-ploču.

Ploču na Vracama na kojoj se nalazi ime Ratka Mladića je 2014. godine postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Njeno uklanjanje je tražilo Gradsko Vijeće Sarajeva koje je 4. novembra usvojilo inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da naloži skidanje spomen-ploče sa Mladićevim imenom.

Čengić se pozvala na Odluku visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravosnažno osuđenim za genocid.

XS
SM
MD
LG