Dostupni linkovi

Raste broj zaraženih u Njemačkoj, bit će razmatrane nove mjere


Punkt za vakcinaciju u Duisburgu
Punkt za vakcinaciju u Duisburgu

U posljednja 24 sata u Njemačkoj je registrovano 52.826 zaraženih korona virusom, saopštila je njemačka Agencija za kontrolu bolesti. Preminule su 294 osobe, čime je broj umrlih od COVID-19 porastao na 98.274. Broj zaraženih udvostručio se u posljednje dvije sedmice, čime su potaknuti pozivi za nove mjere za suzbijanje infekcije.

"Trenutna situacija s pandemijom u Njemačkoj je dramatična, ne mogu to reći drugačije", rekla je odlazeća kancelarka Angela Merkel. "Četvrti val pogađa našu zemlju punom snagom."

Svjetska zdravstvena organizacija u utorak je također navela Njemačku, uz Rusiju i Britaniju, kao zemlje s najviše novih slučajeva u Europi.

Tri političke stranke koje pregovaraju o formiranju sljedeće njemačke vlade dogovorile su niz mjera javnog zdravlja o kojima će parlament raspravljati u četvrtak, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Oni uključuju stroža antivirusna pravila na radnom mjestu i oštro povećanje kazni za krivotvorenje covid potvrda ili potvrda o testiranju kako bi se omogućila do pet godina zatvora za profesionalne bande koje prodaju takve lažne potvrde, navodi dpa. Zaposlenici bi također dobili pravo ponovno raditi od kuće, gdje je to moguće.

Merkel se planira sastati u četvrtak s guvernerima 16 njemačkih država kako bi koordinirala odgovor zemlje na najnoviji porast širenja korona virusa.

“Krajnje je vrijeme za sastanak”, rekla je Merkel i dodala da se nada da će se dužnosnici dogovoriti oko praga za uvođenje dodatnih mjera koje uzimaju u obzir koliko je pacijenata oboljelih od COVID-19 hospitalizirano.

"Bila bi katastrofa djelovati samo kada su jedinice intenzivne njege pune, jer bi tada bilo prekasno", rekla je u govoru gradonačelnicima iz cijele Njemačke.

Pratite:

Njezin vjerojatni nasljednik, sadašnji ministar financija Olaf Scholz pozvao je ljude koji još nisu cijepljeni da to učine.

"To je najbolja zaštita od infekcije", rekao je novinarima. "To možemo vidjeti, upravo sada, na jedinicama intenzivne njege."

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozvao je liječnike da ne budu prestrogi oko čekanja najmanje šest mjeseci prije nego što pacijentima daju dopunske injekcije cjepiva.

Infekcije su porasle posljednjih sedmica, osobito među necijepljenim ljudima, a najteže su pogođene južna i istočna Njemačka.

U zemlji je do sada vakcinisano 67,7 posto stanovništva.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG