Dostupni linkovi

Desetine ranjenih i jedan poginuli u ruskom granatiranju Ukrajine 


Ukrajinski vojnici pucaju na ruske položaje u regiji Donjeck, 24. juna 2024.
Ukrajinski vojnici pucaju na ruske položaje u regiji Donjeck, 24. juna 2024.

Rusija je 27. juna vazdušnim udarima gađala Ukrajinu i granatirala civilna naselja u istočnoj regiji Donjeck na liniji fronta, ubivši najmanje jednu osobu i ranivši 14, saopštili su lokalni zvaničnici.

Kako prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku, jedna osoba je poginula tokom granatiranja industrijskog grada Toretsk, dok su ranjeni stanovnici Memrika, Selidova i Komara, saopštio je na Telegramu regionalni guverner Vadim Filaškin.

Iz Ukrajine u Srbiji, crtanjem protiv ratnih trauma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Ukrajinska vojska navela je da ih je Rusija napala sa šest krstarećih raketa i 23 bespilotne letjelice rano ujutro 27. juna.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je pet projektila i sve bespilotne letjelice lansirane na ciljeve u Ukrajini, javila je vojska.

Serhij Tjurin, guverner zapadne regije Hmeljncki rekao je na Telegramu da je devet nadolazećih meta oboreno iznad regije, bez izvještaja o žrtvama među civilima.

Šest bespilotnih letjelica i tri krstareće rakete oboreno je iznad južne regije Mikolajev, izvijestio je guverner Vitalij Kim, dodajući da nije bilo žrtava.

Dvije bespilotne letjelice uništene su u južnoj regiji Herson rano ujutro 27. juna, kazao je regionalni guverner Oleksandr Prokudin , dodajući da je rusko granatiranje prethodnog dana ubilo jednog civila i ranilo 16, uključujući dvoje djece.

U južnoj regiji Dnjepropetrovsk, Rusija je pokrenula masivni artiljerijski napad na grad Nikopol na obalama rijeke Dnjepar, rekao je regionalni guverner Sergej Lisak na Telegramu, dodajući da je jedan dron takođe oboren iznad njegove regije.

Oštećene su škole i vrtići, rekao je Lisak. Nije spominjao žrtve.

U međuvremenu je rusko ministarstvo obrane kazalo da je njegova protivvazdušna odbrana oborila sedam ukrajinskih bespilotnih letjelica - četiri iznad regije Tver, dvije iznad regije Moskve i jednu iznad regije Belgorod.

Sota je izvijestio , na osnovu iskaza očevidaca, da se dogodio napad dronom na eksperimentalnu fabruku Redkinski u regiji Tver, gdje se proizvodi gorivo za avione. Fabrika je ranije bila napadnuta dronovima.

Ukrajina, čija je energetska infrastruktura razorena stalnim ruskim napadima, u posljednjih nekoliko mjeseci sve više cilja na lokacije za proizvodnju goriva unutar Rusije, uglavnom postrojenja za rafiniranje nafte.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG