Dostupni linkovi

Izborna komisija BiH kaznila novčano stranku ministra Isaka


Ramo Isak, Sarajevo (foto arhiv)
Ramo Isak, Sarajevo (foto arhiv)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 9. jula kaznila političku partiju "Snaga naroda" sa 6.000 maraka (oko 3.000 eura), zbog preuranjene predizborne kampanje.

Stranku predvodi aktuelni ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak, koji je nedavnom objavom video spota prekršio Izborni zakon BiH, u dijelu koji propisuje da je izborna kampanja dozvoljena jedino mjesec dana pred zbore.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su zakazani za 6. oktobar, a za preuranjenu kampanju zakon predviđa kazne od 3.000 do 30.000 maraka (1.000 - 15.000 eura).

Ministrov video spot je očit primjer preuranjene izborne kampanje, zaključila je Centralna izborna komisija i naložila stranci da plati novčanu kaznu i povuče sporni video sa društvenih medija.

U spotu se uz ministra Ramu Isaka pojavljuju i njegova dva sina, Arnel Isak, poslanik u Parlamentu Federacije BiH, i Rusmir Isak, direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica, te Naser Orić, ratni komandant Armije BiH i Sefer Halilović, bivši načelnik Glavnog štaba Armije BiH.

Na sjednici Centralne izborne komisije je rečeno da nije bilo dovoljno dokaza da spot predstavlja govor mržnje i zloupotrebu javnih resursa za političku promociju, što je također utvrđivano tokom istrage.

Član Centralne izborne komisije Željko Bakalar je rekao da smatra da je izrečena visina kazne nedovoljna, s obzirom na učinak ove objave, koja je "zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regiona”.

Po otvaranju istrage Centralne izborne komisije, ministar Isak je rekao da "svako treba da radi svoj posao i da postupa u skladu sa zakonom, te da mu nije cilju da krši bilo koji zakon".

Stranka "Snaga naroda" je osnovana u julu prošle godine u Zenici.

XS
SM
MD
LG