Dostupni linkovi

Rama se nije sreo s Kurtijem u Prištini


Premijer Albanije Edi Rama i premijer Kosova Albin Kurti tokom zajedničke konferencije za novinare. Fotografija iz arhive.
Premijer Albanije Edi Rama i premijer Kosova Albin Kurti tokom zajedničke konferencije za novinare. Fotografija iz arhive.

Premijer Albanije Edi Rama, tokom obilaska glavnih gradova država Zapadnog Balkana, doputovao je u Prištinu 6. jula, gde ga je primila predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Predsednica je nakon sastanka rekla da je sa Ramom razgovarala o "budućim procesima na međunarodnoj agendi, sa fokusom na Samit NATO-a i Samit Berlinskog procesa". Ramina balkanska turneja ima za cilj upravo da informiše države regiona o pripremama koje Albanija obavlja za domaćinstvo Samita Berlinskog procesa.

"Razgovarano je o neophodnosti stupanja na snagu svih do sada postignutih sporazuma u ovom [Berlinskom] procesu, posebno onog koji se odnosi na slobodu kretanja, kao i mogućnosti povećanja projekata i korisnih sredstava za zemlje Zapadnog Balkana u okviru okvir Berlinskog procesa", navelo je Predsedništvo Kosova u saopštenju za javnost.

Na ovom bilateralnom sastanku je razgovarano i o bezbednosnoj situaciji na severu Kosova, a predsednica Osmani je istakla da je Kosovo "pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organizovanje novih izbora na severu zemlje , u skladu sa pravnim okvirom Kosova".

Između ostalog, kako se navodi u saopštenju Predsedništva, Rama i Osmani dogovorili su da "nastave koordinaciju za dobrobit građana" Kosova i Albanije.

"Dalje jačanje saradnje naše dvije zemlje je za dobrobit naših građana i za dobrobit naše zajedničke evroatlantske budućnosti", napisala je predsednica Osmani na Facebooku.

Sporazumi poslani na Kosovo

Ranije tokom dana Rama je saopštio da je 13 potpisanih sporazuma poslano na Kosovo, a nakon toga očekuje da će njegov kosovski kolega Albin Kurti potvrditi planirani sastanak koji će se održati tokom dana.

Rama se osvrnuo na 13 sporazuma koji su trebali biti potpisani na sastanku dvije vlade u Đakovici 14. juna, ali koji je Rama otkazao zbog napetosti na severu Kosova.

"I dalje se nadam da ćemo nakon uklanjanja zabrinutosti koju je javno izrazio premijer Kurti za građane koji nisu imali koristi od 13 sporazuma, takođe imati potvrdu sastanka s Albinijem ovog poslepodneva", napisao je Rama na Twitteru.

Rama će u četvrtak boraviti na Kosovu u sklopu dvodnevne balkanske turneje koja ima za cilj upoznati zemlje regije s pripremama koje Albanija provodi za domaćinstvo samita Berlinskog procesa.

Kosovski premijer Aljbin Kurti predložio je 5. jula Rami zajednički sastanak dve vlade i tom prilikom potpisivanje sporazuma "koji su dogovoreni da budu u ladicama i na taj način ih implementirati u sat i prije svih onih".

"Za mene je nužan sastanak dve vlade. Ako premijer Albanije Edi Rama bude insistirao na otkazivanju sastanka dve vlade, onda ću ostati pri stavu koji sam mu rekao o sastancima nas dvojice. Imamo izravan kontakt, vrlo često se susrećemo, ako pogledate u ove više od dve godine koliko smo u Vladi, imao sam desetak sastanaka s premijerom Ramom. Odnosi Kosova i Albanije ne posustaju, ali i mirna demokratija na Balkanu, zašto se ne sastanu premijer Kosova i premijer Albanije, nego zato što su sastanci naše dve vlade neopravdano otkazani", rekao je Kurti.

Opozicija kritikuje Kurtija što se nije sastao sa Ramom

Opozicione stranke na Kosovu reagovale su na mogućnost da se Kurti i Rama ne sretnu.

Potpredsednik najveć opozicione stranke, Demokratske partije Kosova, Enver Hodžaj, rekao je da je odlukom da se ne sastane sa Ramom premijer Kurti pokazao "političko licemerje".

"Političko licemjerje Aljbina Kurtija ogleda se u njegovom ponašanju srednjovjekovnog feudalca i ljutog autokrate, koji je sve do opozicije pričao o nacionalnoj zajednici sa Albanijom, a danas ne može da se pridruži sastanku sa premijerom Albanije Edijem Ramom", napisao je..

U međuvremenu, šef opozicione poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri zatražio je da se Kurti sastane sa Ramom i da ne postavlja uslove za takve sastanke.

"Premijer Albanije, ko god da je, u ovom slučaju to je Edi Rama, dolazi svojoj kući, dolazi svojoj braći i sestrama, a odbijanje gospodina Aljbina Kurtija da se sastane sa premijerom Albanije je jedan od najvećih skandala, jedan od trenutaka zbog kojih se zaista stidi svaki Albanac koji diše i misli da je Albanac. Edi Rama je premijer, on ne dolazi kao privatno lice", rekla je Tahiri na konferenciji za medije 6. jula.

Prema njegovim rečima, Rama je napravio korak dalje potpisivanjem 13 sporazuma i time ispunio Kurtijev "uslov" za sastanak.

Prema objavljenom dnevnom redu, Rama prvo boravi u Skoplju, a zatim će se uputiti u Prištinu gde će se sastati sa predsednikom Kosova Vjosom Osmani i predsednikom parlamenta Glaukom Konjufcom.

U petak 7. jula će posetiti Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju.

XS
SM
MD
LG