Dostupni linkovi

Novi raketni napadi Rusije na Kijev i druge gradove


Kijev, decembar 2022.
Kijev, decembar 2022.

Ukrajina je izvestila o novom talasu ruskih raketnih udara u četvrtak ujutru dok su se sirene za vazdušne napade oglasile širom zemlje, a zvaničnici su rekli da su se eksplozije čule u nekoliko gradova, uključujući prestonicu Kijev.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je 29. novembra da je Rusija tokom noći napala tu zemlju bespilotnim letelicama "kamikazama" "iz različitih pravaca", te krstarećim raketama sa kopna i mora.

Dodaje se da bi sistemi protivvazdušne odbrane mogli biti aktivni širom zemlje.

Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak rekao je da je na tu zemlju ispaljeno više od 120 projektila.

"Čekamo dalje predloge 'mirovnjaka' o (a) 'mirnom rešenju'", napisao je on na Tviteru, pozivajući se na izjave čelnika Rusije za rešenje rata.

Gradonačelnici Kijeva, Lavova i Harkova prijavili su eksplozije u svojim gradovima, a Ukrajinske železnice su saopštile da su brojne železničke linije kasnile zbog nestanka struje.

Najmanje tri osobe, uključujući 14-godišnju djevojčicu, prebačene su u bolnicu nakon što su eksplozije pogodile glavni grad Kijev, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kličko je na Telegramu napisao da bi prestonica mogla ostati bez struje i pozvao stanovnike da napune svoje uređaje i zalihe vode.

Isključenja struje su najavljena i u oblastima Odesa i Dnjepropetrovsk, sa ciljem da se minimizira potencijalna šteta na energetskoj infrastrukturi.

Vazdušni napad trajao je gotovo pet sati, a regionalni lider južne pokrajine Odesa Maksym Marchenko izjavio je da se radi o "masovnom raketnom napadu na Ukrajinu".

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da je Rusija napala zemlju iz "različitih smerova krstarećim projektilima iz vazduha i mora".

Rusija je pokrenula brojne vazdušne udare poslednjih meseci na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu, što je dovelo do hitnih i planiranih nestanaka struje, podseća agencija Rojters.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG