Dostupni linkovi

Rajoy: Razjašnjenje Katalonaca prije 'nuklearne opcije'


Mariano Rajoy u izjavi za javnost nakon sjednice vlade, 11. oktobar 2017.
Mariano Rajoy u izjavi za javnost nakon sjednice vlade, 11. oktobar 2017.

Španska vlada na čelu sa premijerom Marianom Rajoyom održala je u srijedu vanrednu sjednicu nakon što se lider Katalonije Carles Puigdemont sinoć obavezao da suspenduje deklaraciju o nezavisnosti i pozvao na dijalog sa Madridom.

Opozicioni lider socijalista Pedro Sanchez je nagovijestio da bi mogla biti otvorena debata o promjeni španskog ustava.

Rajoy je u obraćanju javnosti potom saopštio da će tražiti od vlade Katalonije da razjasni – da li su ili ne proglasili nezavisnost. Isto je ponovio i u popodnevnom obraćanju španskom parlamentu.

Kako je rekao zahtjev za razjašnjem traže prije nego što preduzmu bilo kakvu akciju u skladu sa Članom 155 Ustava Španije.

Španski premijer traži razjašnjenje od Generalitata, katalonske regionalne Vlade, i odgovor na pitanje da li su proglasili nezavisnost ili ne.

"Kabinet se saglasio da formalno zatraži od katalonske vlade da potvrdi da li jeste ili nije proglasila nezavisnost", rekao je Rajoy.

"Katalonski referendum je dio strategije da se nametne nezavisnost koju nekolicina žele a nije dobra ni za koga," takođe je rekao Rajoy.

Španska vlada želi da ponudi sigurnost građanima i prije preduzimanja bilo kakvih mjera žele razjašnjenje od lidera Katalonije, Carlesa Puigdemonta.

Mjere se odnosi na aktiviranju Člana 155 Ustava Španije, takozvane "nuklearne opcije" koja će mu omogućiti suspendovanje političke autonomije Katalonije i preuzimanje regiona.

"Odgovor predsjednika Katalonije odrediće buduće događaje, u narednih nekoliko dana", poručio je španski premijer.

On je odbacio mogućnost medijacije sa strane za razrješenje krize.

"Nikakva medijaca nije moguća između demokrtskih zakona i neposlušnosti i nelegalnosti" rekao je Rajoy u obraćanju poslanicima u Senatu.

Rajoy je optužio Puigdemonta da je "stvorio namjernu konfunziju" i da želi obnoviti "izvjesnost" pa će se, kako je rekao, ponašati "oprezno i odgovorno".

Rajoy je u parlamentu rekao da neće pregovarati ni sa kim o bilo čemu "dok separtisti ne napuste svoj indipendističke smjer."

I lider opozicione Socijalističke partije, Pedro Sanchez, podržao je zahtjev Rajoya za razjašnjenjem od strane Katalonaca, u cilju kako je rekao, "izlaska iz močvare."

Sanchez je rekao da su se njegova stranka i vlada dovorili "da otvore put ustavnim reforma" u svijetlu katalonske krize.

Kako je rekao Sanchez fokus debate će biti "kako da Katalonija ostane u Španiji, a ne kako da ode."

Zvanično nije postavljen vremenski okvir za odgovor katalonske vlade, iako kako navodi BBC, politički izvori i španski mediji govore o roku od 5 dana, a čak postoje i rasprave da li to uključuje i vikend i četvrtak kada Španci imaju nacionalni praznik.

U međuvremenu izvori u Senatu, gornjem domu španskog parlamenta gdje Rajoyova Narodna partija (PP) ima većinu, kažu da je podnijet zahjev za pokretanje Člana 155 Ustava Španije, na osnovu kojeg Rajoy može suspendovati auatnomiju Katalonije, moguće odmah ili korak po korak.

Sa druge strane, portparol katalonske vlade Jordi Turull rekao je ranije danas za Catalunya Radio jutros da će, ukoliko se španska Vlada odluči da interveniše u vezi regionalnih autonomnih ovlasti, taj potez biti viđen kao znak da nema spremnosti Madrida za pregovore i Katalonija će biti u obavezi da krene prema nezavisnosti.

Turull je rekao i da će današnji događaji pokazati da li mogućnost za dijalog postoji kod španske vlade, kao i da će "međunarodna zajednica vidjeti".

Kako je naveo, katalonska vlada nije promijenila svoj plan ali želi da razgovara.

[Video/Reuters, 3. oktobar 2017.]

Generalni štrajk u Kataloniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Sam Puigdjemont je danas u izjavi za CNN insistirao na tome da "većina katalonskog naoroda želi Kataloniju kao nezavisnu državu".

"Odnosi između Katalonije i Španije ne funcionišu" kaže Puigdemont ponavljajući poziv Madridu za pregovore "bez preduslova."

Nakon sinoćnje odluke u parlamentu Katalonije, španska vlada je odbacila deklaraciju o nezavisnosti porukom da je nedopustiva, te su odbacili poziv za medijaciju koji su sinoć uputili Katalonci.

Vicepremijerka vlade Španije Soraya Saenz de Santamaria je za Puigdemonta rekla da je neko ko "ne zna gdje je i kuda ide".

"Niti gospodin Puigdemont, niti bilo ko drugi može tražiti uvođenje medijacije. Nakon što je došao dovde i odveo Kataloniju na najviši nivo tenzija u istoriji, predsjednik Puigdemont je sada doveo do toga da je njegov autonomni region na navjećem nivou nesigurnosti", rekla je Santamaria.

Španski ministar pravde Rafael Catala ponovio je takođe da je vladina pozicija da je referendum nelegalan i da je njegov rezulat nevažeći.

Skoro 90 posto glasača podržalo je nezavisnost Katalonije, pri izlaznosti od 43 posto, u ovoj regiji koja ima 7,5 miliona građana, na referendumu održanom 1. oktobra, koji je propraćen brutalnom akcijom španske policije u kojoj je povrijeđeno više od 800 ljudi.

Španska vlada se prošlog vikenda izvinila za brutalnost policije nakon čega su u Barseloni održane demonstracije protiv nezavisnosti.

[Video, 1. oktobar 2017.]

Barselona: Stotine povređenih u sukobima sa policijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Katalonija je najbogatija španska regija ali je nakon posljednjih događaja veliki broj kompanija najavio odlazak iz Barselone.

Evropska unija (EU) je jasno stavila do znanja katalonskim vlastima da ukoliko Katalonija izađe iz Španije region neće više biti dio EU.

U vezi svega što se dešava uglavnom ćute ali je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis apelovao na "puno poštovanje španskog ustavnog poretka," uz poruku da dešavanja prate "pažljivo."

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel rekao je danas da bi unilateralno progašenje nezavisnosti Katalonije bilo "neodgovorno".

Gabriel je rekao da "rješenje može biti uspješno samo kroz razgovore bazirane na vladavini prva i u okviru španskog Ustava".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG