Dostupni linkovi

Radnici Boeinga odbili ponudu ugovora o povećanju plata, produžili štrajk


Štrajk fabričkih radnika Boeinga ispred pogona u Renton, Washington, SAD, 13. septembra 2024.
Štrajk fabričkih radnika Boeinga ispred pogona u Renton, Washington, SAD, 13. septembra 2024.

Radnici tvornice Boeinga glasali su u srijedu da odbiju posljednju ponudu kompanije za ugovor i da nastave šestosedmični štrajk koji je zaustavio proizvodnju najprodavanijih mlaznih aviona ovog giganta.

Lokalni sindikalni lideri u Sijetlu rekli su da je 64 posto članova Međunarodnog udruženja mašinista i radnika u vazduhoplovstvu glasalo protiv prihvatanja predloga.

Najnovija ponuda Boeinga uključivala je povećanje plata za 35 posto, ali nije vratila penzioni plan koji su tražili mnogi zaposleni.

Oko 33.000 radnika je u štrajku od 13. septembra, kada su radnici velikom većinom odbili prijedlog Boeinga za novi četverogodišnji ugovor koji bi zamijenio onaj koji je istekao.

Štrajk je zaustavio aktivnosti u dvije fabrike u Sijetlu koje sklapaju 737 MAX i 777, a radnici su tražili povećanje plata za 40 posto.

"Nakon 10 godina žrtvovanja, još uvijek imamo teren za nadoknadu, i nadamo se da ćemo to učiniti tako što ćemo odmah nastaviti pregovore", rekao je Jon Holden, predsjednik sindikata Seattlea u izjavi, piše AP.

"Ovo je demokratija na radnom mjestu i također jasan dokaz da postoje posljedice kada kompanija iz godine u godinu maltretira svoje radnike", rekao je Holden.

Glasnogovornica Boeinga rekla je u srijedu navečer da kompanija nema komentar.

Produženje štrajka doprinosi problemima s kojima se suočavaju Boeing i njegova nova izvršna direktorica Kelly Ortberg, koja je ranije u srijedu izrazila umjereni optimizam da će najnoviji ugovor biti ratifikovan.

"Grozničavo smo radili na pronalaženju rješenja koje funkcionira za kompaniju i zadovoljava potrebe naših zaposlenika", rekla je Ortberg u poruci zaposlenima uz rezultate trećeg kvartala.

Boeing je izvijestio o ogromnim gubicima od 6,2 milijarde dolara dijelom zbog dodatnih troškova povezanih sa štrajkom i problema s njegovim problematičnim odbrambenim i svemirskim poslovima.

Avijacijski gigant je također bio pod nadzorom regulatora nakon sigurnosnih problema.

Kako bi ojačao likvidnost, Boeing je najavio planove za prikupljanje do 15 milijardi dolara vrijednosnih papira. Ali čelnici Boeinga u srijedu su odbili da elaboriraju vrijeme ponude ili konkretna sredstva ulaganja koja će biti upotrijebljena.

XS
SM
MD
LG