Dostupni linkovi

Pjevač R Kelly proglašen krivim na suđenju za seksualno zlostavljanje


R. Kelly dolazi na saslušanje u zgradu krivičnog suda Leighton u Chicagu, 26. juni 2019.
R. Kelly dolazi na saslušanje u zgradu krivičnog suda Leighton u Chicagu, 26. juni 2019.

Robert Sylvester Kelly, R&B zvijezda poznat po pjesmi "I believe I can fly", osuđen je u ponedjeljak na suđenju u New Yorku za trgovinu ljudima nakon desetljeća izbjegavanja krivične odgovornosti za brojne navode o nedoličnom ponašanju s mladim ženama i djecom.

Pjevač, poznatiji kao R Kelly, se dvije decenije suočavao sa optužbama, ali optužbe nisu podignute sve dok žrtve nisu dale televizijske intervjue o zlostavljanju koje su pretrpjele. Jedanaest svjedoka, devet žena i dva muškarca opisali su seksualno poniženje i nasilje kojem su bili izloženi.

Proglašen je krivim po svim tačkama na suđenju za trgovinu ljudima.

Optužbe se zasnivaju na argumentu da je okruženje menadžera i pomoćnika koji su pjevaču pomagali da upozna djevojke, i da ih drži poslušnima i tihima, predstavljalo zločinački poduhvat.

Optužnica ga tereti za zlostavljanje šest žena i djevojčica, uključujući preminulu pjevačicu Aaliyah, koja je imala 15 godina kada se udala za njega.

Nekoliko osoba svjedočilo je o mračnim detaljima tokom suđenja, tvrdeći da ih je Kelly podvrgavao izopačenim i sadističkim hirovima dok su bile maloljetne.

54-godišnji Kelly izjasnio se da nije kriv za optužbe za seksualno zlostavljanje žena, djevojčica i dječaka. Optužen je i za više kršenja Mannovog zakona, koji zabranjuje prevoz bilo koga preko državne granice "u bilo kakve nemoralne svrhe".

Tužioci su optužili Kellyja da je koristio slavu i bogatstvo da namami žrtve obećanjima da će im pomoći u muzičkoj karijeri. Nekoliko njegovih žrtava izjavilo je da su bile maloljetne kada ih je seksualno zlostavljao.

Poroti je trebalo dva dana za vijećanje nakon završnih riječi izrečenih u petak. Presuda je izrečena 13 godina nakon što je R Kelly oslobođen optužbi za dječju pornografiju nakon suđenja u državi Illinois.

Dužina trajanja kazne će mu biti izrečena 4. maja i može mu biti izrečena višedecenijska kazna.

Izvor: BBC, AP
XS
SM
MD
LG