Dostupni linkovi

Rusija kaže da su u ukrajinskim napadima stradale dvije osobe blizu granice, dok je Kijev pogođen dronovima


Fotografija, koju je objavio Guverner Kurske oblasti Aleksej Smirnov na svom Telegram kanalu, prikazuje štetu u gradu Sudža 6. avgusta 2024. godine, uzrokovanu granatiranjem ukrajinskih snaga u ruskoj Kurskoj oblasti.
Fotografija, koju je objavio Guverner Kurske oblasti Aleksej Smirnov na svom Telegram kanalu, prikazuje štetu u gradu Sudža 6. avgusta 2024. godine, uzrokovanu granatiranjem ukrajinskih snaga u ruskoj Kurskoj oblasti.

Vršilac dužnosti guvernera ruske Kurske oblasti kaže da su dvije osobe poginule u ukrajinskom napadu dronom u blizini grada Sudža 7. avgusta, dan nakon što je Moskva optužila Ukrajinu da je sa stotinama vojnika napala njene položaje u pograničnom području.
Istovremeno je Ukrajina izvijestila o još jednom talasu ruskih napada dronom na Kijev i drugdje.

Vršilac dužnosti guvernera Aleksej Smirnov rekao je u poruci na Telegramu da je ukrajinski dron udario u vozilo hitne pomoći, ubivši dvije osobe, u Sudži, gradu udaljenom 10 kilometara od granice.

Smirnov je rekao da su poginuli vozač i bolničar, dok je ljekar Hitne pomoći ranjen. Kijev nije komentarisao Smirnovljevu tvrdnju, što nije moglo biti nezavisno potvrđeno.

Smirnov je takođe pozvao stanovnike da daju krv nakon što je rusko Ministarstvo odbrane prethodnog dana saopštilo da je do 300 vojnika uz podršku 11 tenkova i više od 20 oklopnih borbenih vozila prešlo granicu u Kursku oblast i napalo ruske položaje u blizini naselja Nikolajevo-Darino i Olešnja .

Ukrajina nije komentarisala tu tvrdnju, dok je Moskva saopštila da su njene snage odbile napade koristeći artiljerijsku vatru, ratne avione i bespilotne letelice, a ukrajinske snage su se povukle nakon što su pretrpele gubitke.


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da Ukrajina izvodi "provokaciju velikih razmjera" u pograničnom regionu Kursk. On je to kazao tokom televizijskog sastanka s vladinim zvaničnicima.

U pograničnoj oblasti Kursk i drugi dan su nastavljeni sukobi ruskih i ukrajinskih snaga. Ta se oblast graniči sa Sumskom oblasti na sjeveroistoku Ukrajine, prenio je u utorak Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Putin je optužio ukrajinske snage da u tim napadama stradaju i civilne zgrade i ambulantna vozila.

"Kao što znate, režim u Kijevu je preoduzeo još jednu provokaciju velikih razmjera. "Gadja se neselektivno iz raznih vrsta oružja, uključujući rakete", rekao je Putin a prenosi prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG