Dostupni linkovi

Mađarski premijer u Moskvi sa Putinom, traži povećanje uvoza ruskog gasa


Sastanak Viktora Orbana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dolazi u trenutku kada su napetosti između Zapada i Moskve intenzivirane zbog kretanja ruskih trupa blizu njene granice s Ukrajinom, Moskva, Rusija, 1. februara 2022.
Sastanak Viktora Orbana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dolazi u trenutku kada su napetosti između Zapada i Moskve intenzivirane zbog kretanja ruskih trupa blizu njene granice s Ukrajinom, Moskva, Rusija, 1. februara 2022.

Mađarska je zatražila povećanje uvoza prirodnog gasa iz Rusije u okviru bilateralnog dugoročnog ugovora, izjavio je premijer Viktor Orban 1. februara nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Orban je rekao da je zatražio proširenje 15-godišnjeg ugovora o gasu Mađarske s ruskom energetskom kompanijom Gazprom kako bi se osigurale isporuke većeg obima usred rastućih cijena energije u Evropi.

Orban je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare s Putinom, koji je signalizirao da je spreman povećati isporuke gasa Mađarskoj sa 4,5 milijardi na 5,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Detalji nisu saopšteni, ali Orban je dodao da će Mađarska biti izolovana od budućih skokova cijena energije u Evropi u skladu sa svojim dugoročnim ugovorom s Rusijom.

Mađarska, članica Evropske unije i NATO-a, u septembru je potpisala 15-godišnji ugovor o snabdijevanju prirodnim gasom prema kojem se ruski državni gasni gigant obavezao da će isporučivati 4,5 milijardi kubnih metara gasa u Mađarsku godišnje kroz linije koje zaobilaze Ukrajinu.

Ukrajinski zvaničnici osudili su sporazum Budimpešte i Rusije, a Ministarstvo vanjskih poslova u Kijevu nazvalo je taj potez "čisto političkom, ekonomski nerazumnom odlukom donesenom u korist Kremlja, a na štetu ukrajinskih nacionalnih interesa i ukrajinsko-mađarskih veza".

Orban, koji održava prijateljske veze sa Putinom, rekao je za mađarski javni radio 28. januara da će nastojati da ojača saradnju sa Rusijom u prehrambenoj industriji, turizmu i istraživanju svemira.

Tokom pet sati razgovora, dvojica lidera su takođe razgovarali o potencijalu Mađarske da proizvodi rusku vakcinu protiv COVID-19 Sputnjik V.

Mađarska je takođe spremna da kupi verziju Sputnjik Light za jednokratnu upotrebu, rekao je Orban.

Orbanovo putovanje došlo je kada su napetosti između Zapada i Moskve pojačane zbog ruskog kretanja više od 100.000 vojnika u oblasti blizu granice s Kijevom. Zapadne obavještajne službe kažu da je premještanje vojnika vjerovatno uvod u novu invaziju Rusije na Ukrajinu.

Putin u fazi 'Milošević'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:33 0:00

Moskva je negirala planove za upad u Ukrajinu, ali je takođe zatražila pravno obavezujuće garancije od Sjedinjenih Država i NATO-a da se Ukrajina nikada neće pridružiti bloku, da će zaustaviti raspoređivanje sistema naoružanja u blizini ruskih granica i da će njene snage biti vraćene iz istočne Evrope.

Vašington i NATO su odbacili zahtjeve.

Orban je rekao da su razlike između Rusije i NATO-a po pitanju Ukrajine značajne, ali da se "mogu premostiti" i rekao da bi se mogao postići sporazum koji bi garantovao sigurnost Rusije i bio prihvatljiv za zemlje članice NATO-a.

Orban je također tvrdio da su sankcije Rusiji kontraproduktivne.

  • Prema izvještajima Reutersa i AP
XS
SM
MD
LG