Dostupni linkovi

EU izražava žaljenje što Mongolija nije uhapsila Putina


Vladimir Putin i Uhnaginom Hurelsuhom u Ulan Batoru, Mongolija, 3. septembra 2024.
Vladimir Putin i Uhnaginom Hurelsuhom u Ulan Batoru, Mongolija, 3. septembra 2024.

Evropska unija(EU) je 3. septembra kritikovala Mongoliju zbog toga što nije sprovela nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom njegove posjete toj zemlji.

"EU žali što Mongolija, država potpisnica Rimskog statuta MKS-a, nije ispunila svoje obaveze prema statutu da izvrši nalog za hapšenje", navodi se u saopštenju EU.

Putin se ranije, 3. septembra sastao sa svojim mongolskim kolegom Uhnaginom Hurelsuhom, tokom svečane ceremonije dočeka organizovane na glavnom trgu u Ulan Batoru, glavnom gradu Mongolije, pokazuju snimci objavljeni na ruskim zvaničnim medijima.

Putin je stigao u ponedjeljak u susjednu Mongoliju u zvaničnu posjetu, prvu u neku zemlju članicu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) od kada je taj sud izdao za njega nalog za hapšenje.

MKS je prije skoro 18 mjeseci izdao nalog za njegovo hapšenje pod optužbom za ratne zločine u Ukrajini. Mongolija, kao zemlja članica je, prema Rimskom statutu kojim je sud osnovan, dužna da ga uhapsi.

Mongolski lider priredio je Putinu zvaničan doček na impozantnom trgu Gingisa Kana u Ulan Batoru, u prisustvu delegacija dvije zemlje.

Kijev je reagovao ljutito na Putinovu posjetu. Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Georgi Tihi optužio je Mongoliju da je dozvolila "optuženom zločincu da izmakne pravdi" i da time dijeli odgovornost za njegove ratne zločine.

Članovi Međunarodnog suda dužni su da pritvore osumnjičene, ako je izdat nalog za hapšenje, ali Sud nema nikakav mehanizam kojim bi ih na to primorao.

Mongolija nije osudila rusku invaziju Ukrajine i bila je uzdržana tokom glasanja o tom sukobu u Ujedinjenim nacijama.

Kremlj je dao uvjeravanja prošle sedmice da nema zabrinutosti oko mogućeg hapšenja ruskog predsjednika.

Putinova posjeta podudara se sa 85. godišnjicom pobjede mongolskih i sovjetskih snaga nad Japanom.

Putin i mongolski lider u utorak će prisustvovati proslavi pobjede sovjetskih i mongolskih trupa nad japanskom vojskom 1939. godine.

Uoči posjete Putin je istakao obećavajuće ekonomske i industrijske projekte između dvije zemlje u razgovoru sa mongolskim listom Unudur.

Među tim projektima je naveo izgradnju transmongolskog gasovoda koji povezuje Kinu i Rusiju.

On je takođe rekao da je zainteresovan da se radi na trilateralnom samitu Kine, Rusije i Mongolije.

Mongolska vlada nije komentarisala o mogućem hapšenju ruskog lidera.

Ipak preko društvenih mreža portparol predsjednika demantovao je medijske informacije prema kojima je MKS poslao pismo tražeći od lokalnih vlasti da sprovedu nalog za hapšenje tokom te posjete, piše AFP.

Moskva ne priznaje Međunarodni krivični sud i uvijek je čvrsto odbacivala optužbe koje je taj sud podnio protiv ruskog predsjednika.

Mongolija, slabo naseljena zemlja između Rusije i Kine, u velikoj mjeri zavisi od Moskve za gorivo i struju, a od Kine za ulaganja u svoju rudarsku industriju.

Iako se Putin suočio s međunarodnom izolacijom zbog invazije na Ukrajinu, prošlog mjeseca je posjetio Sjevernu Koreju i Vijetnam, a u protekloj godini je dvaput posjetio Kinu.

XS
SM
MD
LG