Dostupni linkovi

Putin izjavio da nije postignut glavni cilj sporazuma o izvozu žita


Cyril Ramaphosa i Vladimir Putin tokom susreta u Sočiju, 23. oktobar 2019.
Cyril Ramaphosa i Vladimir Putin tokom susreta u Sočiju, 23. oktobar 2019.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nije postignut glavni cilj sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, koji ističe 17. jula.

Putin je to rekao u telefonskom razgovoru sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom (Cyril Ramaphosa), saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je Putin ponovio Ramafosi da prepreke ruskom izvozu hrane i đubriva još nisu ispunjene.

Rusija je više puta ponovila da iz tog razloga ne vidi osnove za obnavljanje sporazuma.

Ovaj sporazum sklopljen je pre godinu dana kako bi se omogućilo Ukrajini da izvozi žito iz svojih crnomorskih luka uprkos ratu sa Rusijom.

Putin je 13. jula rekao da bi se Moskva mogla povući i sačekati da se ispune njeni zahtevi umesto da obnovi aranžman sledeće nedelje.

Rusija je i ranije pretila da će napustiti sporazum, ali ga je obnavljala u poslednjem trenutku.

Kremlj je saopštio da su Putin i Ramafosa razglovarali i o predstojećem samitu u Južnoj Africi, saopštio je Kremlj 15. jula.

Grupa zemalja u razvoju BRIKS-a, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, trebalo bi da održi samit u Johanesburgu u avgustu.

Putinovo moguće prisustvo na samitu BRIKS-a delikatno je za obe zemlje zbog naloga za hapšenje koji je protiv ruskog predsednika u martu izdao Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu pod optužbama za ratni zločin deportovanja ukrajinske dece u Rusiju.

Nalog znači da su države članice MKS, među kojima je i Južna Afrika, obavezne da ga uhapse ukoliko kroči na njihovu teritoriju.

Moskva je po izdavanju naloga za Putinovo hapšenje saopštila da je "nečuven" i pravno nevažeći jer Rusija nije članica MKS.

Kremlj tek treba javno da saopšti da li Putin namerava da prisustvuje samitu.

U subotnjem saopštenju, Kremlj je naveo da je Ramafosa obavestio Putina o pripremama za ovaj događaj, ali nije izneo detalje razgovora dvojice predsednika.

Kremlj je saopštio da će Putin i Ramafosa održati bilateralne razgovore na rubu samita Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu kasnije ovog meseca.

Navedeno je da će se na samitu nastaviti diskusija o afričkoj mirovnoj inicijativi u ratu u Ukrajini, planu koji su Ramafosa i drugi lideri predstavili Putinu prošlog meseca, ali koji nije pokazao znake da dobija na snazi.

XS
SM
MD
LG