Dostupni linkovi

Putin na samitu BRICS-a o sporazumu o žitu, dostavi hrane Africi, sankcijama


Putin u obraćanju učesnicima samita u Johannesburgu putem video-linka, Južna Afrika, 22. avgust 2023.
Putin u obraćanju učesnicima samita u Johannesburgu putem video-linka, Južna Afrika, 22. avgust 2023.

Rusija je spremna da se vrati sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru, ako sve obaveze prema Moskvi budu ispunjene, rekao je u utorak ruski predsjednik, Vladimir Putin.

"Od 18. jula smo odbili produžiti takozvani sporazum i spremni smo da se vratimo poštovanju tog dogovora, samo ako sve obaveze budu ispunjene prema ruskoj strani", naglasio je Putin putem video-linka samitu zemalja članica BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) u Južnoj Africi.

Rusija je istupila iz sporazuma, navodeći da nisu ispunjeni zahtjevi da se poboljša stanje sa njihovim izvozom hrane i đubriva te da nisu dovoljne količine ukrajinskog žita stigle do najsiromašnijih država.

Istakao je i da su skoro okončani pregovori između Rusije i njenih partnera iz Afrike o besplatnoj isporuci žitarica. Naglasio je da će Rusija ostati pouzdan dostavljač hrane afričkom kontinentu.

U svom govoru je pohvalio "sistemski rad na okupljanju vodećih firmi pet zemalja BRICS-a" i "proširenje dijaloga među njima".

Kazao je da Rusija posebno želi razviti dva ključna projekta - sjeverni morski put s novim lukama, terminalima za gorivo i proširenom flotom ledolomaca te koridor sjever-jug koji povezuje ruske luke sa terminalima u Perzijskom zalivu i Indijskom okeanu.

Kritikovao je sankcije, indirektno optužujući Zapad za "gaženje svih pravila slobodne trgovine i ekonomskog života".

Članice BRICS-a trenutno predstavljaju više od 40 posto svjetske populacije. Očekuje se da će se na samitu raspravljati o primanju novih članova.

Rusija je ranije najavila da će zemlju na samitu predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a ne Putin.

Južna Afrika, kao domaćin samita, bila pred dilemom jer je i članica Međunarodnog krivičnog suda zbog čega bi trebala da uhapsi Putina na osnovu optužbi protiv njega za ratne zločine u Ukrajini.

Međunarodni krivični sud u Hagu u martu je izdao naloga za hapšenje Putina koji je pod optužbama za ratni zločin deportovanja ukrajinske djece u Rusiju.

Nalog znači da su države članice ovog suda, među kojima je i Južna Afrika, obavezne da ga uhapse ako kroči na njihovu teritoriju.

Moskva je nakon izdavanja naloga za Putinovo hapšenje rekla da je "nečuven" i pravno nevažeći jer Rusija nije članica tog suda.

XS
SM
MD
LG