Dostupni linkovi

Putin u Austriji, stručnjaci upozoravaju na podjele u EU


Što je više problema u srcu Evrope, to je više problema za nas: Vladimir Putin
Što je više problema u srcu Evrope, to je više problema za nas: Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je stigao u posjet Austriji, što je jedno od njegovih rijetkih putovanja u EU nakon aneksije ukrajinskog poluotoka Krim i podrške separatistima na istoku Ukrajine. Analitičari upozoravaju da ruski predsjednik pokušava unijeti podjele u EU. On to negira, kao što je Moskva do sada negirala i umiješanost u Ukrajinu, kao i miješanje u izbore u SAD, ali i nekim evropskim državama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se uoči posjeta Austriji koristio poznatom retorikom. U razgovoru za austrijski ORF rekao je da želi “ujedinjenu i prosperitetnu EU” ističući kako je Unija najvažniji trgovinski i ekonomski partner Rusije, te da Moskva ne želi nikoga dijeliti.

“Što je više problema u srcu Evrope, to je više problema za nas”, rekao je. Također je umanjio značaj veze između njegove Ujedinjene Rusije i ekstremno desničarske Slobodarske stranke, članice vladajuće koalicije u Austriji.

Analitičari kažu da je Austrija za Putina velika i geopolitička i ekonomska šansa.

On želi izvući Rusiju iz izolacionizma i sankcija koje je Zapad nametnuo zbog aneksije Krima i podrške separatistima u istočnoj Ukrajini.

Generacija Putin
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Napetosti na relaciji EU – SAD, ruski predsjednik želi iskoristiti na „najefikasniji način“. Unija je nezadovoljna ulogom Rusije u Siriji i Ukrajini. Smatra je odgovornom za navodno trovanje bivšeg ruskog špijuna u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali Putin vrlo dobro zna da ono što povezuje Europu i Rusiju je energija.

Austrija je bila prva zapadna zemlja koja je uvezla sovjetski plin prije 50 godina, a sada trećina europskog plina dolazi iz Rusije i ta se količina povećava.

Austrijska vlada je jedna od rijetkih članica Unije koje nakon pokušaja ubojstva Sergeja i Julije Skripalj nije povukla svoje diplomate iz Moskve.

Lider ekstremne desničarske Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache poziva na ukidanje sankcija Rusiji.

Austrija je jedna od najprijateljskih članica EU prema Rusiji, a posjet Austriji je prvi inozemni put Vladimira Putina nakon što je četvrti put izabran za predsjednika Rusije, sa više od 76 posto osvojenih glasova.

Nezavisna istraživačka grupa Golos izvjestila je o stotinama neregularnosti tokom izbornog dana dok je glavnom opozicijskom političaru Alekseju Navaljnom bilo zabranjeno da se i kandidira u utrci za predsjednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG