Dostupni linkovi

Prvi svjedok o ubijanju u Srebrenici


Svjedok KDZ 039
Svjedok KDZ 039
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću tužiteljstvo je počelo s izvođenjem dokaza vezanim uz optužbe za genocid u Srebrenici 1995.godine kada je ubijeno oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Kao prvi svjedok o najvećem masovnom ubojstvu na području Europe od 2.svjetskog rata iskaz je dao zaštićeni svjedok pod pseudonimom KDZ 039 koji je preživio pogubljenje tisuću zatočenika u selu Orahovac kod Zvornika.

Ulaskom Vojske Republike Srpske u zaštićenu zonu Srebrenica u srpnju 1995.godine svjedok KDZ 039 je pobjegao s porodicom u bazu Ujedinjenih naroda u Potočarima. Srpske snage su na očigled UN-ovog nizozemskog bataljuna razdvojile muškarce od žena i djece tako da je svjedok završio u Bratuncu gdje je ubijanje odmah započeto.

Mjesto strijeljanja
Mjesto strijeljanja
Tužitelj Julian Nicholls pročitao je na početku svjedočenja sažetak svjedokovog iskaza, koji je već da na suđenju Vujadinu Popoviću (oficiru VRS-a zaduženom za sigurnost u Drinskom korpusu)

„Tijekom cijele noći 12.srpnja, srpski vojnici su izveli iz skladišta oko 40 zarobljenika. On je čuo udarce, jaukanje i vrištanje. Neki od tih muškaraca su vraćeni nazad u tu prostoriju obliveni krvlju. Petorica njih su umrli te noći“, pročitao je Nicholls iskaz koji je svjedok naknadno potvrdio.

Iz Bratunca su zatočenici prebačeni u selo Orahovac gdje su srpske snage organizirano u grupama nastavile masovna pogubljenja, koja je čudom svjedok preživio.



Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić je pokušao dovesti u pitanje vjerodostojnost svjedoka kao bivšeg pripadnika Armije BiH. Svjedok je naime prema vlastitim riječima „do demilitariziranja Zone Srebrenica“, prije nego što je stavljena pod zaštitu UN-a, bio kuhar u jednoj jedinice „sve do rasformiravanja kuhinje“.

Karadžić, koji inače tvrdi da je Srebrenica preuveličani mit, odnosno da je broj žrtava pretjeran i umjetno stvoren kako bi se vršio pritisak na bosanske Srbe, prilikom ispitivanja KDZ 039 navodio podatke o bošnjačkim jedinicama koje su maltretirale stanovništvo srpske nacionalnosti.

Svjedok se prilikom toga sjetio kako je jednom zapovjednik njegove jedinice zarobljene srpske vojnike častio cijelu večer prije nego ih je ujutro zamijenio za vojnike bošnjačke nacionalnosti koji su bili totalno prebijeni. „I Vi to dobro znate.“, poručio je pri tom Karadžiću.



Karadžić je pokušao prikazati kako su zatočenike tijekom noći u Bratuncu izvodili lokalni Srbi i pripadnici paravojnih jedinica koji su im se svetili.

Suđenje će se sljedeći ponedjeljak nastaviti ispitivanjem novog svjedoka optužbe za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini, nakon što dovrši iskaz KDZ 039.

Prema predviđenom, očekuju se iskazi bivših pripadnika nizozemskog bataljuna UN-a, čija je baza bila stacionirana u Potočarima gdje se dogodilo razdvajanje bošnjačkih muškaraca od žena i djece, prvi korak prema likvidacijama koje su uslijedile.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG